Запознайте се с гимнастичките ни, спечелили злато на Олимпиадата


Запознайте се с гимнастичките ни, спечелили злато на Олимпиадата
Снимка: БОК, Костадин Андонов/StartPhoto

Първата олимпийска титла за България по ансамблова художествена гимнастика вече е факт. Това се случи благодарение на пет млади дами, а именно Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова. Всички те са възпитанички на Весела Димитрова, а помощник-треньор им е Михаела Маевска. Съставът имаше притеснения заради контузия на Мадлен Радуканова. Отново заради травми по време на олимпийския цикъл две от съотборничките им – Елена Бинева и Теодора Александрова се отказаха. В предишни Олимпиади страната ни е печелила само сребро и бронз в тази дисциплина – бронз от Рио 2016 г., бронз от Атина 2004 г. и сребро от Атланта в малко по-далечната 1996 г.

Потърсихме повече информация за младите дами. Ето я и нея.

Симона Дянкова 

Тя е капитан на ансамбъла ни по художествена гимнастика. Родена е на 7-ми декември 1994 г. във Варна. Има по-малка сестра – Полина, която учи право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Момичетата губят баща си, когато Симона е едва на 10 г.

"Със сигурност това те прави това по-силен. Възхищавам на майка ми, която ни отгледа абсолютно сама и не ни е лишила от абсолютно нищо. Сега си давам сметка колко й е било трудно и ѝ благодаря", каза тя пред BТВ.

Именно майка й е човекът, който записва Симона на гимнастика, както и човекът, който винаги я връща в зала. Започва художествена гимнастика през 2002 г. Първо се състезава като индивидуална гимнастичка, а след това става част от ансамбъл с Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лора Траец и Теодора Александрова през 2017 г. Варненката е двукратна бронзова медалистка от Световната група по многобой през 2018, 2019 г., сребърна от Световната група по многобой през 2017 г. и бронзова от Европейската група за многоборство през 2018 г., както и златен медалист от Световното първенство в София.

Симона Дянкова живее в столицата със своя дългогодишен приятел Никола, който също е спортист. 26-годишната българка ще бъде знаменосец на България по време на закриването на Олимпийските игри в Токио, което ще бъде днес в 14:00 часа (българско време). Припомняме, че на откриването наши знаменосци бяха плувецът Йосиф Миладинов и легендарната Мария Гроздева.

 

Стефани Кирякова 

Стефани е родена на 5 януари 2001 г. в Бургас. Баща й пастор, а майка й – неделна учителка. Единствено дете в семейството е. Стефани започва да тренира художествена гимнастика през 2006 г. в Клуб „Черноморец” при Ани Бошева, където още първата година показва много бърз напредък. През 2008г. на Първия Международен Турнир за Купа „Черноморец”, в своята възрастова категория, Стефани печели първо място в ансамблово съчетание и четвърто място за индивидуално изпълнение. От 2011г. в продължение на 5 последователни поредни години Стефани Кирякова получава всяка поредна година грамота от кмета на Община Бургас за постигнати ”Високи резултати в областта на спорта”! През 2018 г. става част от ансамбъла, замествайки контузената Теодора Александрова. Стефани има редица златни, сребърни и бронзови медали от международни турнири. Същата 2018 г. майка й получава инсулт и губи говора си, както подвижността на дясната си ръка. 20-годишната българка намира упование в Бог.

“В тежки моменти си напомням, че Бог никога не ни дава товар по-тежък, отколкото можем да носим“, казва тя.

Освен в художествената гимнастика, бургаската грация намира страст и в писането.

НАУЧЕТЕ ЗА ОСТАНАЛИТЕ ТУК!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама