Почина известният художник Кристо


Почина известният художник Кристо
Снимка: Getty Images/Guliver

Художникът Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо, е починал от естествена смърт на 31 май 2020 г. в дома си в Ню Йорк. Той бе на 84 години. Това бе съобщено на официалната му Facebook страница от близките му.

"Кристо изживя живота си по най-пълноценния начин, не само измисляйки онова, което изглеждаше невъзможно, но и реализирайки го. Художествените произведения на Кристо и Жан-Клод събраха хората в споделени преживявания по целия свят и работата им живее в нашите сърца и спомени", пише на страницата.

Художникът е известен с оригиналните си пространствени художествени инсталации, опаковащи с плат различни предмети – от пишеща машина и телефон до цели сгради, острови и дори крайбрежие. Негови работи са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк.

Кристо е роден на 13 юни 1935 г. в Габрово, България. Произлиза от стар разградски род. Дядо му е академик Анани Явашов, открил руините на древния римски град Абритус. Баща му е Владимир Явашев, инженер, роден във Варна. Майка му, Цвета Димитрова, е родом от Солун, дъщеря на македонски търговец.

Напуска България през 1957 г., отивайки първо в Прага, Чехословакия, а след това избягва във Виена, Австрия, след което се премества в Женева, Швейцария. През 1958 г. Кристо заминава за Париж, където се запознава с Жан-Клод Денат дьо Гийебон, не само негова съпруга, но и партньор в живота в създаването на монументални екологични произведения на изкуството. Жан-Клод почина на 18 ноември 2009 г. Кристо от 56 години живее в Ню Йорк.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама