4 трика как да отгледате красива и цъфтяща гардения


4 трика как да отгледате красива и цъфтяща гардения
Снимка: iStock

Гарденията е наистина специално домашно растение - тя има красиви тъмнозелени листа, нежни цветове и невероятен аромат! Разбира се, всичко това ще получите, ако съумеете да се грижите правилно за гарденията. Ето някои хитрини, които ще ви помогнат в начинанието. 

Грижа по време периода на цъфтеж

Гардениите цъфтят в продължение на шест месеца. Цветовете на гарденията остават цели и свежи четири дни след цъфтежа. Пъпките им се развиват само за два месеца. Всички увехнали цветове трябва да бъдат премахнати незабавно, за да могат да пораснат нови. Гарденията изисква спокойна среда, за да образува пъпки. Всяко преместване на растението може да доведе до окапване на цветовете и пъпките му.

Вижте още: С това лекарство доматите ви ще узреят за дни

Осигуряване на достатъчно количество светлина

Цветето гардения цъфти само когато е изложено на много светлина. Важно е саксията да е осветена през цялото време, освен през нощта. Ако апартамент със северно изложение няма осветени от слънце первази, тогава е необходимо допълнително осветление. Изкуствена слънчева светлина може да се създаде с обикновени флуоресцентни крушки, разположени на 60 до 70 сантиметра от саксията.

Осигуряване на достатъчно овлажняване на растението

Почвата на растението трябва редовно да се навлажнява, но не трябва да се напоява с вода и да се оставя да изсъхне. За успешно отглеждане гардениите се нуждаят от вода, която е леко кисела, мека и утаена. Те трябва да се поливат по-често през лятото и по-рядко през зимата. Цветето може да се пръска редовно, но поставянето му върху експандирана глина или мъх, напоен с вода, може да осигури постоянна влажност. За да помогнете на растението да цъфти дълго време, направете му „парна баня“. За да приложите това, поставете саксията му в банята и напълнете леген или вана с гореща вода. Оставете растението във влажна, топла атмосфера за 2-3 часа. След това повтаряйте това всяка седмица, докато пъпките продължават да цъфтят.

Вижте още: Как да отгледате здрав и ароматен босилек

Подходяща температурна среда за цъфтеж

За да цъфти гарденията, температурата в стаята е от решаващо значение. Идеалната температура за растението е между 22 и 24 градуса през лятото. Тропическото цвете също не понася студено време. Забранени са помещения с температура под 16 градуса. Преминаването през тези температури може да доведе до временно или постоянно изсъхване на цветовете на гарденията. Пъпките няма да се отворят, ако растението е поставено в стая с твърде ниска температура на въздуха. Освен това трябва да се уверите, че температурите на почвата и въздуха са еднакви.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама