Кога и как е правилно да поливате цветята си


Кога и как е правилно да поливате цветята си
Снимка: iStock

Да отглеждате растения е голяма работа и две от най-важните неща, които трябва да разберете, са кога е най-доброто време за поливане и от колко точно вода се нуждаят. Винаги можете да изберете устойчиви на суша растения като алое, но какво ще стане, ако жадните рози и хортензии ви викат? Ситуацията може да е трудна, затова днес ще ви дадем кратка информация за поливането.

Кога е най-доброто време за поливане?

Ако искате вашето растение да процъфтява, най-добре е да му дадете малко вода на разсъмване. Най-доброто време от деня за поливане на стайни растения е сутрин, особено през горещите летни месеци. Това ще позволи на растението да абсорбира водата, преди да се е изпарила. Ако не можете да поливате сутрин, следващият най-добър вариант е вечерта.

Какви са признаците, че растението се нуждае от поливане?

Независимо дали сте опитен “родител” на цветя, или новобранец, повечето хора знаят, че един от най-лесните начини да разберете дали растението се нуждае от поливане е да забиете пръста си в почвата. Ако е суха на допир, значи е време за поливане. Ако все още е влажна, изчакайте два дни. Има обаче и други признаци, които да ви информират:

- Листата изглеждат набръчкани

- Върховете на листата покафеняват

- Няма растеж

Стайните и градинските растения еднакво ли се поливат?

Не. За поливане на открито има много променливи, които трябва да се вземат предвид, включително вида на растението, вида на климата и дали е засадено в земята или в саксия. Растенията на открито ще трябва да се поливат по-често в зависимост от температурата и сезона, тоест ако имате цветна градина може да се наложи ежедневно поливане през лятото. От друга страна, цикълът на поливане на стайно растение може да бъде само един път седмично, тъй като живее в по-стабилна среда.

Независимо къде се намират вашите растения, трябва да се уверите, че те имат и подходящ дренаж, за да предотвратите появата на мухъл и гъбички, както и гниене на корените.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама