Как правилно се пресажда цвете


Как правилно се пресажда цвете
Снимка: iStock

Има няколко причини, поради които се налага да пресаждате саксийни цветя. Нека да разгледаме основните от тях:

1. На растението му е тясно

Забелязали ли сте, че почвата в саксията се е издигнала и корените са излезли на повърхността? Това означава, че цветето е "израснало" от предишния си саксия и трябва да бъде пресадено.

2. Почвата е изчерпана

Ако въпреки редовното подхранване растението не расте, губи листата си и спира да цъфти, това са признаци на изчерпване на почвата. Трябва да пресадите цветето в нова пръст.

3. Почвата е сбита

Ако почвата в саксията се е превърнала в каменна топка, значи вашето цвете няма с какво да диша. Корените не получават достатъчно кислород и растението спира да се развива.

4. Поява на паразити и болести

Появило ли се е бяло кадифено покритие върху листата на вашето цвете и почвата е плесенясала? Цветето ви е болно. То се нуждае от спешно лечение и пресаждане в нова, здрава почва.

7 ДОМАШНИ РАСТЕНИЯ, КОИТО СА СУПЕР ЛЕСНИ ЗА ГЛЕДАНЕ

Как правилно да пресаждате цветя:

1. Намерете подходящ съд. Новият съд трябва да е с 3-5 см по-голям диаметър от стария. Саксията може да бъде зкерамична или пластмасова, изборът зависи от вида на вашето растение. Препоръчваме ви да напълните глинения съд с вода за няколко часа. 

2. Подгответе почвата. Купете готова за употреба смес от вашия градински център, която е подходяща за вашето растение. За да се изпари вредният за корените азот, отворете торбата с пръст няколко часа преди разсаждането.

3. Добавете едър пясък, малки камъчета, дървени стърготини, дървени въглища към подготвената почва. Това е необходимо, за да не се втвърдява почвата.

4. Извадете растението от саксията. На този етап трябва да действате особено внимателно, за да не повредите корените.

5. Изсипете слой нова почва в саксията и поставете растението в нея. Добавете още малко почва, за да запълните пространството между страните на саксията и корените.

6. Натиснете почвата с пръсти, така че новата почва да е изравнена с ръба на саксията. Добавете още пръст, ако е необходимо.

7. Поставете чинийка под саксията и я поливайте добре.

След пресаждането растението се нуждае от почивка. За ранна аклиматизация го оставете на сянка за една седмица. След това цветето може да бъде прехвърлено в обичайните му условия и да се възхищавате на бързия му растеж и красивия цъфтеж.  

Кога можете да пресаждате стайни цветя:

Най -доброто време за пресаждането на повечето растения е през пролетта. По това време растенията излизат от покой, което се доказва от появата на млади издънки и листа.  Ако растението цъфти през пролетта, изчакайте края на цъфтежа.

По принцип оптималното време за пресаждане на цветя е много индивидуално - зависи от вида на растението и неговата родина. Вижте лунния календар, за да разберете най -благоприятните дни за трансплантация на растения.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама