Как успешно да засеете семена на закрито през март


Как успешно да засеете семена на закрито през март
Снимка: iStock

С пролетта, която се е скрила точно зад ъгъла, градинарите в нас се пробуждат от зимен сън. Независимо дали вече знаете точно какво искате да отглеждате в градината, или на балкона си, може лесно да се объркате или увлечете. Най-добрият вариант е да започнете рано, особено когато става въпрос за семена.

Много хора започват да сеят семена на закрито, докато времето все още е твърде студено, и след това ги пресаждат навън, след като последната слана премине. Ето какво да направите, за да сте сигурни, че семената ви ще поникнат успешно и ще бъдат готови, когато температурите се повишат.

Вижте още: Ето защо никога НЕ трябва да слагате гореща храна в блендер

Използвайте начална смес за семена

Градинската почва обикновено е твърде плътна и тежка за нови разсади, които изискват пухкава, добре дренирана хранителна среда, за да развият силни корени. Ето затова е добра идея да изберете готова смес за семена. Важно е да проверявате съставките на смесите за саксии - потърсете вермикулит или перлит, които помагат за дренажа. Ако пък искате устойчива алтернатива на торфа, потърсете смеси, които съдържат кокосови влакна.

Осигурете много светлина

Разсадът е гладен за светлина. Ако имате прозорец с южно изложение, може да имате успех с разсад, който не трябва да прекарва много време на закрито и може да бъде преместен в началото на растежа си, като тикви, краставици и ипомея. Възползвайте се от тази силна естествена светлина и се опитайте да посеете възможно най-много семена в пространството, което имате.

Светлината е горивото, от което растенията се нуждаят, за да растат силни и здрави – ако не получават достатъчно, ще бъдат слаби и ще изглеждат разтегливи и по-податливи на атаки от вредители и болести. Дори LED лампа на около метър над разсада може да осигури допълнителен тласък.

Премислете добре времето за садене

Наистина е лесно да се ентусиазирате твърде много и да засадите семената си прекалено рано. По-добре се уверете, че имат достатъчно време да покълнат, но не толкова дълго, че да се налага да стоят повече от необходимото в началните си саксии, когато са готови да пуснат по-дълги корени.

Осигурете добро движение на въздуха

Повечето семена обичат топла и влажна среда точно преди да покълнат. Осигурете въздушен поток, като поставите малък вентилатор близо до вашия разсад, който можете да включвате през деня и да изключвате през нощта. Това ще помогне за предотвратяване на болести, влага или гниене.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама