Какви култури да засеете през октомври в градината


Какви култури да засеете през октомври в градината
Снимка: iStock

Много градинари излизат в заслужена „отпуска“ веднага щом приберат реколтата и първите есенни листа паднат. Но по-ниските температури не означават непременно, че градината няма да ви радва до другата пролет. През целия октомври все още има достатъчно топлина, за да се позволи на растенията да пуснат корени и да се укрепят. А ето и кои са културите, които да засадите през този прекрасен есенен месец.

Вижте още: 4 груби грешки в градината, които всички допускат през есента

Киселец

Киселецът е студоустойчив листен зеленчук, който вирее добре на черноземи и други добре навлажнени почви. Необходимо е почвата да се покрие с угнил оборски тор и добре да се размеси с горния слой на почвата. Семената на киселеца се сеят в късна есен, с настъпването на първите студове. На дълбочина се поставят на 1-2 см, а между семената трябва да има 5 см. Почвата се заравнява добре и леко се уплътнява, а след това е добре да се покрие с опадали листа или сняг.

Пащърнак

Пащърнакът е една от най-непретенциозните култури. Той расте добре на леки почви с добра циркулация на въздух. Мястото за пащърнака трябва добре да бъде осветено, в противен случай реколтата намалява с 30-40%. Есенният посев на пащърнака се прави в леко замръзнала почва, тоест през втората половина на октомври, като се използват сухи семена на дълбочина 2-3 см.

Копър

Есенното засаждане на копър трябва да се прави възможно най-късно, така че да не прораснат рано семената. Обикновено това време настъпва след първите студове, някъде в края на октомври, но все пак всичко зависи от годината. Семената се засаждат в почвата и се покриват със замръзнала почва. Най-добрите растения могат да бъдат получени на слабо кисела или неутрална насипна почва, богата на органични вещества. Основната характеристика на почвата трябва да е високата влажност.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама