4 груби грешки в градината, които всички допускат през есента


4 груби грешки в градината, които всички допускат през есента
Снимка: iStock

През есента повечето градинари се ориентират към „закриване на сезона“, прибирайки реколта, правейки зимнина с последните продукти и подготвяне на почвата за студените месеци. Но в бързината се пропускат доста неща, които могат да провалят следващия ви сезон. Ето кои са най-грубите грешки, които се допускат често.

1. Оставяте изгнили плодове и зеленчуци в градината

Не оставяйте развалени зеленчуци и плодове да гният в градината с надеждата, че догодина ще се превърнат в компост. Това няма да се случи. Най-малкият проблем е, че гниещите остатъци привличат към себе си всевъзможни вредители. Затова щателното почистване на двора е задължително.

2. Вече не почиствате плевелите

След тежката борба с плевелите през цялото лято, повечето градинари са готови да оставят тази неблагодарна работа, когато реколтата е прибрана. Това обаче не е добра идея. За съжаление, през есента узряват семената на повечето плевели и вятърът ги разнася из цялата градина. А това означава, че на следващата година ще трябва да водите още по-ожесточена битка със „зелените нашественици“.

Вижте още: Септемврийско садене на чесън: Какво, къде и как

3. Не сте засадили пролетните цветя

Ако искате елегантни цветни лехи още през март – април, трябва още през есента да засадите в градината лалета, минзухари, нарциси, мускари, зюмбюли. Луковиците на първите пролетни цветя се нуждаят от дълъг престой в почвата, за да се подготвят за растежа си. Обикновено пролетните луковици се засаждат в края на септември – началото на октомври.

4. Подрязали сте храстите твърде рано

Резитбата стимулира растежа на нови издънки в растенията. Ето защо е необходимо да определите правилно времето за подрязване. През есента обикновено се правят два вида резитби – санитарна и формираща. При санитарното подрязване се премахват всички счупени, болни, изсъхнали и преплетени клони. Формиращата резитба е предназначена за поддръжка на формата на храста и стимулиране на ръста на страничните издънки.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама