Ще живеем в еко домове, изработени от гъби


Ще живеем в еко домове, изработени от гъби
Снимка: iStock

Не, това не е приказка или видеоигра като Minecraft, но един ден може би наистина ще можем да живеем в гигантска гъба! Учените са разработили строителен материал, използващ гъби, за да създадат екологична алтернатива на традиционните строителни материали. Целта на изследването е да се намали въздействието на промишлеността върху околната среда чрез отглеждане на строителни материали с помощта на дръжката и кореновата мрежа на гъбите, съобщава "Стъди Файндс".

Процесът включва използване на мицела преди да произведе гъби, което го прави по-здрав и по-гъвкав за строителни приложения. Чрез впръскване на мицела в плетена текстилна рамка се образува композитен материал, наречен микобетон, който предлага по-добра здравина и възможности за оформяне в сравнение с предишни биоматериали, произведени от гъби.

"Амбицията ни е да преобразим външния вид, усещането и благосъстоянието на архитектурните пространства, като използваме мицел в комбинация с биоматериали като вълна, дървени стърготини и целулоза", казва д-р Джейн Скот от Университета в Нюкасъл, част от изследователската група "Живи текстили", в съобщение за медиите.

Вижте още: Медуза разкри тайните на вечния живот

За създаването на микобетоновия композит спорите на мицела се смесват със зърна като източник на храна и други материали, опаковат се в калъпи и се отглеждат в тъмна, влажна и топла среда. След като достигне желаната плътност, мицелът се изсушава, в резултат на което се получава евтина и устойчива алтернатива на пяната, дървесината и пластмасата.

Плетените текстилни материали предоставят решение, тъй като предлагат кислородопропускливи форми, които могат да се променят от гъвкави в твърди, докато мицелът расте. Системата за 3D производство на трикотаж, без шевове и отпадъци, се оказва изключително изгодна за тази цел.

Образци от новия микобетонен композит са били тествани заедно с конвенционалните композити с мицел и показали по-висока якост и по-последователни производствени резултати. Това новаторско изследване може да доведе до революция в строителните практики, като осигури устойчив и ефективен строителен материал с по-малко въздействие върху околната среда.

Вижте още: Вижте цветната столица на Португалия, голяма красота е (СНИМКИ + ВИДЕО)

Изследователите подчертават потенциала за адаптиране на този състав за различни приложения, включително за създаване на биосглобяема архитектура. С напредването на проекта може да се наложи нова машинна технология за интегриране на текстила в строителния сектор, проправяйки пътя към бъдещето, в което сградите биха могли да се строят с материали на основата на мицел.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама