4 начина да откажете нещо на детето си без думата „НЕ“


4 начина да откажете нещо на детето си без думата „НЕ“
Снимка: Istock

Родителите носят отговорността да гарантират благополучието на децата си и много пъти това означава да им отказват определени неща.

Но как да спрем да използваме думата "НЕ"?!

Става въпрос да използвате други алтернативи, с които хем да запазите физическото и психическото им здраве, но и да им предадете нещо положително и да не се чувствате разочаровани.

Вижте още: 6 начина, по които хората отглеждат децата си по света, от които може да се поучим

1. Вместо "НЕ" измислете алтернатива 

Ако сина ви иска да отиде в парка, въпреки че вали, може да предложите да се забавлявате заедно вкъщи и да нарисува например слънце, с което да изгоните дъжда.

Ключът е да направите детето щастливо, макар че не е удовлетворено първоначалното му желание.

2. Обяснете последствията

Необходимо е да обясните на детето си, че то ще понесе последствия за действията си, например: ако счупи играчката на брат си или се бие с него му обяснете, че НЯМА да има награда за доброто си поведение, а точно обратното.

Трябва да разбере разликата в това, което  получава, кога се държи добре и кога не.

3. Създайте ясни правила в дома

Важно е да не чакате нещата да се случат, а още преди това да се обяснят и изяснят правилата в дома. Тоест, децата трябва да знаят, че няма да консумират „нездравословна храна“, да гледат твърде много телевизия или да използват прекомерно каквото и да е устройство и т.н.

Вижте още: 11 златни принципа на Мария Монтесори за възпитанието на детето

Научете децата си, че получават каквито ѝ да е награди и подаръци само, когато спазват правилата в къщата. В началото може да се бунтуват, но след време това ще се превърне в рутина за тях.

4. Използвайте чувство за хумор

Всички знаем, че в различните аспекти на живота, когато нещата се казват с добро настроение, те имат много по-добри резултати, отколкото ако подхождаме с агресия и отрицание.

Същото се случва и с възпитанието на децата, ако родителите използват добро настроение, всичко се научава и коригира. Всъщност нещата се приемат по-леко и всичко се преодолява.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама