Очаквано: "Опенхаймер" триумфира на наградите "Оскар" (СНИМКИ)


Очаквано: "Опенхаймер" триумфира на наградите "Оскар" (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

Драмата за създателя на атомната бомба "Опенхаймер" на режисьора Кристофър Нолан спечели седем награди "Оскар", включително и водещата за най-добър филм, съобщиха световните осведомителни агенции.

Останалите категории, в които "Опенхаймер" се наложи на наградите "Оскар", са за най-добър режисьор - Кристофър Нолан, най-добър актьор - Килиън Мърфи, актьор в поддържаща роля - Робърт Дауни Младши, оригинална музика, операторско майсторство, монтаж.

Тричасова историческа драма за науката и политиката "Опенхаймер" се превърна в неочакван касов хит през лятото и събра почти 100 милиона щатски долара приходи в киносалоните, като получи и отлична оценка от критиката.

Това е първата продукция на Кристофър Нолан с награда "Оскар" за най-добър филм. Той преди това е печелил признание от критиката с трилогията "Батман в началото", "Черният рицар", "Черният рицар: Възраждане", "Престиж", "Генезис", "Мементо" и други филми. Това е и първият му "Оскар" за най-добър режисьор.

Приемайки златната си статуетка, Нолан отбеляза, че филмовият бизнес е на един век и продължава да се развива.

"Не знаем накъде ще тръгне това невероятно пътуване оттук нататък. Но знаейки, че смятате, че съм значима част от него, означава всичко за мен“, допълни той.

"Направихме филм за човека, създал атомната бомба. И за добро или за лошо, ние всички живеем в света на Опенхаймер, така че наистина бих искал да посветя това на миротворците навсякъде" заяви Мърфи, докато приемаше своята награда.

Останалите победители

Наградата за най-добра актриса получи Ема Стоун за ролята в сюрреалистичния, в стил Франкенщайн "Клети създания", който спечели три други приза. Тя изпревари Лили Гладстон, която се кандидатира да стане първият индианец, спечелил актьорски Оскар за ролята си в криминалната сага на Мартин Скорсезе "Убийците на цветната луна".

За най добра актриса в поддържаща роля - Давайн Джой Рандолф от "Заседналите".

Наградата за най-добър международен филм спечели драмата за Холокоста "Зона на интерес" на режисьора Джонатан Глейзър от Великобритания, а за най-добър документален филм - "20 дни в Мариупол" за войната в Украйна.

"Момчето и чаплата" спечели наградата "Оскар" за най-добър анимационен филм.

Съперникът на "Опенхаймер" по зрителски интерес "Барби" спечели само една награда "Оскар" - за оригиналната песен на Били Айлиш и брат й Финиъс О'Конъл - "What Was I Made For?".

Номинираният за поддържаща роля Райън Гослинг направи звездно изпълнение на "I'm just Ken", придружено от китариста на Guns 'n Roses Слаш, както и от някои от екранните му приятели като Симу Лиу и Мизеро Нкути Гатва. Изпълнението премина в караоке сесия, докато Гослинг предаваше микрофона на някои от гостите от A-списъка.

 

Наградата за най-добър оригинален сценарий получи "Анатомия на едно падане", а за адаптиран сценарий - "Американска литература".

Срещу човешките конфликти

Освен наследството на "Опенхаймер", имаше няколко други напомняния за жертвите на човешките конфликти.

Обединеното кралство спечели първия си Оскар за най-добър международен филм с драмата за Аушвиц "Зона на интерес", която също спечели наградата за най-добър звук.

Няколко номинирани носеха игли на ревера, призоваващи за прекратяване на огъня във войната между Израел и Хамас в ивицата Газа, докато спорадични протести избухнаха около периметъра за сигурност на събитието.

Имаше и препратки към войната в Украйна със статуетка за най-добър документален филм за "20 дни в Мариупол" и кратка почит към руския опозиционер Алексей Навални, обект на миналогодишния документален филм, спечелил Оскар.

Водещ на 96-ата церемония за наградите "Оскар" в театър "Долби" в Лос Анджелис беше Джими Кимъл.

Източник: БТА/БГНЕС

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама