Учени: Ето как се случва с психиката ви, ако ходите до работата си с колело


Учени: Ето как се случва с психиката ви, ако ходите до работата си с колело
Снимка: iStock

Едно ново изследване установи, че хората, които пътуват с велосипед до работа, много по-рядко имат нужда от антидепресанти.

Вижте още: Какво е важно да знаете при покупка на банциг машини?

Около 380 000 души, живеещи в Шотландия, са били анкетирани и проучването показа, че колоезденето до работа намалява риска от депресия и тревожност.

Въпреки че мъжете карат велосипеди по-често, тази физическа активност има по-голямо и по-положително въздействие върху жените, отколкото върху силния пол.

Изследователите са комбинирали данни за 378 253 души на възраст от 16 до 74 години от преброяването на населението в Шотландия през 2011 г. с данни за рецепти от Националната здравна служба на Великобритания за следващите пет години.

Изследователите установили, че е имало 15 процента по-малко рецепти за лекарства за депресия и тревожност сред велосипедистите през тези пет години, в сравнение с хората, които стигат до работното си място с кола, метро или автобус.

"Нашето откритие, че този рентабилен и устойчив метод на пътуване подобрява психичното здраве, предполага, че политиките за инвестиране в велосипедни алеи и насърчаване на активното пътуване вероятно ще имат широкообхватни ползи", казва ръководителят на изследването професор Крис Дибен от Училището по геонауки в университета в Единбург.

Вижте още: Твоето бъдеще - кои са уменията на 21 век и как да ги усвоим

Той също така отбеляза, че "това може не само да подобри психичното здраве на хората, но също така може да помогне за намаляване на задръстванията по пътищата и замърсяването на въздуха“.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама