Твоето бъдеще - кои са уменията на 21 век и как да ги усвоим


Твоето бъдеще - кои са уменията на 21 век и как да ги усвоим
Снимка: Лидл

Съвременният свят се променя с невероятна скорост и това вече не е новина. Наученото вчера изглежда ненужно днес, защото се е появила нова технология, нов алгоритъм или нови обществени норми, които обръщат наобратно света, с който сме свикнали.

Как да успеем  да настигнем света? Кои са уменията, които ще ни помогнат да сме удовлетворени, реализирани, щастливи днес и в бъдеще? Или иначе казано

Кои са уменията на 21 век?

Уменията на 21 век, които наричаме още “меки умения” или “уменията на живота”, “ключови умения”, “фундаментални умения” са онези компетенции и способности, които ни изграждат като личности и ни помагат да водим пълноценен, успешен и щастлив живот без значение каква професия изпълняваме и каква житейска роля имаме.

Такива умения са: 

●      критичното и аналитично мислене

●      умението за успешна комуникация

●      изграждането на лична мотивация

●      управлението на промените

●      познанията да отличиш вярната от фалшивата информация

Сами виждате, че това са полезни качества за всеки човек и във всеки епизод от живота му, без значение каква е професията и социалната му роля.

Емпатията ни помага да се свързваме с хората и да ги вдъхновяваме; аналитичното мислене и боравенето с достоверни източници на информация ще ни позволят да взимаме адекватни на динамиката на времето решения. А всичко това започва от умението да се мотивираме вътрешно с постоянно откриване на смисъла на нещата, които правим и в които вярваме.

Нито едно от тези качества обаче не учим в училище или в университета. Там усвояваме другите, “твърди” умения, свързани стриктно с професионалните компетенции. Учим се да бъдем лекари, счетоводители, художници, преводачи. Но как и къде можем да се научим да комуникираме по-добре, да не се плашим от промените, а да ги управляваме, да се мотивираме?

Видеокаст “Уменията на 21 век”

Отговорът на този въпрос вече е лесен - във видеокаста на Лидл България “Уменията на 21 век”.

Защо Lidl?

“Темата за образованието и саморазвиването е естествена присъща на Lidl. Ученето през целия живот е силно застъпено като концепция в нашата компания, като то има два аспекта - обучения за развиване на професионални качества, за да са успешни нашите служители в работата си, и  обученията, свързани с личностното им развитие, за да се справят добре и в останалите си роли - на граждани, родители, членове на обществото”, споделя главният изпълнителен директор на компанията Милена Драгийска в първия епизод на видеокаста.

“Lidl като организация дълбоко вярва, че когато си силен в това, което правиш, не трябва да го пазиш само за себе си. Удовлетворението идва не само когато ти самият си добре, но когато хората около теб, обществото, в което живееш, са добре”, добавя директорът "Човешки ресурси" в Лидл България Катерина Шопова.

Те споделят още, че 12-те епизода на поредицата са по теми, по които са проведени вътрешни обучения в Лидл България. След огромния успех, който имат, и положителната обратна връзка от служителите в компанията, идва и логичната идея тези теми да бъдат развити като интервюта със специалисти и да бъдат достъпни за всички мотивирани да живеят по-добре хора.

След пилотния епизод, гледан вече от над 40 хиляди души, в следващите ще става дума за:

●      Медийна грамотност

●      Личен брандинг в социалните мрежи (LinkedIn)

●      Умения за успешно взаимодействие и комуникация с другите

●      Поставяне на лични цели и изграждане на самодисциплина за изпълнението им

●      Критично мислене

●      Свързаност и създаване на устойчиви взаимоотношения (networking)

●      Аналитично мислене

●      Вземане на решения

●      Growth mindset – изграждане на нагласа за растеж и развитие

●      Намиране и разчитане на макротрендове на пазара

Звучи мотивиращо, нали?

Гледайте тук първия епизод от видеокаста Уменията на 21 век, а следващия очаквайте през март.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички