5 новогодишни здравословни промени, които ще подобрят начина ви на живот


5 новогодишни здравословни промени, които ще подобрят начина ви на живот
Снимка: iStock

Навлизайки в новата 2024 мнозина ще си дадат новогодишни обещания, повечето от които ще са свързани със здравето и по-добрият начин на живот.

Вижте още: Синдром на "празничното сърце": 7 симптома, за които трябва да внимавате

Д-р Брет Озбърн, невролог и експерт по дълголетие във Флорида, казва, че очакваната продължителност на живота е най-ниска от десетилетия въпреки нашето богатство от научни познания. Той реши да сподели пет доказани принципа за по-добро здраве и по-дълъг живот, които всеки трябва да следва, пише The New York Post.

1. Яжте храни с нисък гликемичен индекс

Всяка храна има номер от 0 до 100 въз основа на това как влияе върху нивата на кръвната захар. Хората трябва да получават дневната си доза въглехидрати от зеленчуци, като същевременно избягват прости въглехидрати, които включват захар, хляб, тестени изделия и ориз, които са гликемичен индекс над 40.

"Яжте много мазнини – зехтин, авокадо, ядки и масло – за да тренирате тялото си да изгаря мазнини вместо захар и умерени количества протеини - бяло месо и риба, за да поддържате мускулната си маса", препоръчва Озбърн.

2. Съсредоточете се върху силовите тренировки

Свързаната с възрастта загуба на мускулна маса не е свързана само със слабост, но и с когнитивен спад, поради което е важно да защитим мускулите чрез силови тренировки.

3. Следете кръвното си налягане

Неконтролираното високо кръвно налягане увеличава риска от развитие на натиск във вашите коронарни или каротидни артерии, което може да доведе до сърдечна недостатъчност или инсулт.

"Няма по-лесен начин да намалите риска от заболявания, свързани с възрастта, отколкото да следите кръвното си налягане", казва д-р Озбърн.

Най-добрият начин да поддържате здравословно кръвно налягане е да се храните здравословно, да спортувате ежедневно и да намалите стреса.

Вижте още: Живите коледни елхи правят въздуха лечебен

4. Следете кръвната картина

На всеки шест месеца трябва да си пускате профилактична кръвна картина, особено ако сте възрастен човек.

5. Избягвайте стреса

За намаляване на нивата на стрес д-р Озбърн препоръчва релаксиращи дейности като йога, медитация, масаж, разходки край планината или морския бряг, ходене на сауна на червена светлина.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама