Синдрома на "празнично сърце": 7 симптома, за които трябва да внимавате


Синдрома на "празнично сърце": 7 симптома, за които трябва да внимавате
Снимка: Istock

Пиенето на алкохол по празниците може да има много по-сериозни последици от махмурлука. Експертите казват, че прекомерната консумация на алкохол може да причини синдром на "празничното сърце", тоест предсърдно мъждене, което се причинява от неправилен и необичайно бърз сърдечен ритъм.

Вижте още: 4 признака, че имате бавен метаболизъм и как да го засилите

Симптомите понякога могат да не бъдат ясни, но хората, страдащи от този синдром, може да забележат усещане за треперене или удари в гърдите, както и замаяност, задух и умора. Предсърдното мъждене е по-често срещано при по-възрастни хора и такива със сърдечни заболявания, високо кръвно налягане или затлъстяване. Но дори привидно здрави хора могат да имат този синдром след празнично пиене, съобщава "Medical Daily".

Проучване установи, че в сравнение с всички останали седмици от годината, по време на коледните и новогодишните празници има значително повишен брой посещения в болница поради синдром на „празнично сърце“ (предсърдно мъждене).

Мускулите на сърдечната стена обикновено се свиват, за да движат кръвта из тялото и след това се отпускат, за да позволят на кръвта да влезе отново. Но при предсърдното мъждене горните камери на сърцето се свиват произволно и понякога толкова бързо, че сърдечният мускул не може да се отпусне правилно между съкращенията, което намалява ефективността и работата на сърцето.

Вижте още: Не сядайте зад волана, ако пиете тези лекарства

Признаци

Честите признаци на предсърдно мъждене, причинено от пиене, включват ускорен пулс или сърцебиене, болка в гърдите, високо кръвно налягане, неравномерен пулс, задух и липса на енергия.

Състоянието може да се появи периодично, да продължи минути или часове или може да бъде постоянно. Ако продължи по-дълго, ще трябва редовно да посещавате Вашия лекар, за да следи пулса ви и да предотврати образуването на кръвни съсиреци.

А именно, предсърдното мъждене увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци в сърцето. Ако съсирекът достигне до мозъка, това може да доведе до инсулт. 

Има няколко неща, които можете да направите, за да намалите риска от развитие на предсърдно мъждене по време на празниците. Лекарите съветват да избягвате прекомерното пиене, да не прекалявате с храната, да бъдете активни и да се опитате да намалите стреса.

Вижте още: Учени: Една чаша от този чай изгаря излишните мазнини

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама