4 признака, че имате бавен метаболизъм и как да го засилите


4 признака, че имате бавен метаболизъм и как да го засилите
Снимка: Istock

С добър метаболизъм можете лесно да изгаряте мазнини и да се чувствате по-уверени и по-силни. В същото време ще имате по-добра умствена концентрация и повече енергия през деня без обедните енергийни спадове, през които много хора разчитат на чаша кафе, за да издържат втората половина на деня.

Вижте още: Болести, изкарани в детските години, увеличават риска от стерилитет

Джей Върджин, която е диетолог, представя 4 основни признака на бавен метаболизъм и предлага няколко трика, за да го съживите.

Какво представлява метаболизмът?

Като цяло метаболизмът се отнася до всички процеси в тялото, които преобразуват калориите от храната, която ядете, в енергията, която използвате като гориво. Фразата "бавен метаболизъм" често предполага, че тези вътрешни процеси работят в по-бавен режим – такъв, който благоприятства съхраняването на калории, вместо изгарянето им.

Признаци, че имате бавен метаболизъм:

1. Качвате много лесно килограми

При бавен метаболизъм досадните излишни килограми започват да се забелязват около талията. Ще видите, че фитнес процедурите и диетите, които веднъж са работили, нямат ефект. Това е доста често срещана ситуация и затова диетолозите я наричат „резистентност към загуба на тегло“.

2. Имате киселини и рефлукс

Ако имате такива проблеми след хранене, това е сигурен знак, че имате проблеми с метаболизма. Храносмилателните нарушения може да доведат до болки в тялото, недостиг на хранителни вещества, умора, възпаление и бавен метаболизъм.

3. Имате хормонален дисбаланс

Когато метаболизмът ви е бавен, хормоните също могат да излязат от баланс. Сред тях са тези, които регулират апетита, кръвната захар, съня и стреса. Това води до изсушаване на косата и кожата ви. А ако крайниците ви изстиват бързо, това е още един сигнал, че метаболизмът ви се е забавил.

Вижте още: Учени: Ето какво предизвиква сутрешното гадене при бременните жени

4. Глюкозен дисбаланс

Признаците за дисбаланс на захарта в кръвта включват желание за сладко и необходимост от хранене на всеки няколко часа. След като кръвната ви захар се повиши, нямате енергия, умът ви се забавя и имате огромна нужда от сън още в ранния следобед.

Ако някой от тези сценарии ви звучи познато, не се притеснявайте, има решение на вашия проблем!

Тялото не е като банка, а като химическа лаборатория. Когато става въпрос за отслабване, ключът не е само колко калории приемате и колко калории оставяте. Храната, която ядете, и начинът ви на живот изпращат добри сигнали към тялото ви или сигнали, които могат да причинят увреждане. Звучи обезкуражаващо, но всъщност е добра новина. Защото когато знаете какво трябва да направите, можете да поемете контрол над организма си.

Трикове, с които да ускорите метаболизма си:

1. Оптимизирайте графика си на хранене

Избягвайте да ядете след 20 часа, за да имате 12 часа почивка на храносмилането си през нощта.

Тялото е метаболитно по-активно сутрин и изгаря калориите по-ефективно. Това ще ви помогне да предотвратите скокове на кръвната захар и промени в енергията и настроението.

Ако похапвате между храненията и ядете на всеки 4-6 часа, вие избягвате постоянните скокове на инсулина и позволявате на тялото да използва запасите от мазнини за енергия. За да поддържате апетита си под контрол, не забравяйте да консумирате здравословни мазнини и фибри на всяко хранене.

Вижте още: Този билков чай е еликсир срещу болки в гърлото и кашлица

2. Отървете се от хранителни непоносимости

Хранителната непоносимост причинява редица медицински проблеми, включително подагра, имунни реакции и хронични възпаления, които засягат метаболизма. Чрез елиминиране на най-големите виновници – обикновено глутен, млечни продукти, соя, яйца, царевица, фъстъци и подсладители – много хора могат да загубят до седем килограма през първия месец на режима си.

3. Пийте много вода

Доказано е, че хидратацията повишава метаболизма с 30 процента. Затова се уверете, че пиете достатъчно вода през целия ден. Забравете пиенето на вода по време на хранене, защото така разреждате ензимите, които разграждат храната.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Животът е възмутителен, когато мислиш за него, и прекрасен, когато го живееш.

Карол Корд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама