4 признака, че имате бавен метаболизъм и как да го засилите


4 признака, че имате бавен метаболизъм и как да го засилите
Снимка: Istock

С добър метаболизъм можете лесно да изгаряте мазнини и да се чувствате по-уверени и по-силни. В същото време ще имате по-добра умствена концентрация и повече енергия през деня без обедните енергийни спадове, през които много хора разчитат на чаша кафе, за да издържат втората половина на деня.

Вижте още: Болести, изкарани в детските години, увеличават риска от стерилитет

Джей Върджин, която е диетолог, представя 4 основни признака на бавен метаболизъм и предлага няколко трика, за да го съживите.

Какво представлява метаболизмът?

Като цяло метаболизмът се отнася до всички процеси в тялото, които преобразуват калориите от храната, която ядете, в енергията, която използвате като гориво. Фразата "бавен метаболизъм" често предполага, че тези вътрешни процеси работят в по-бавен режим – такъв, който благоприятства съхраняването на калории, вместо изгарянето им.

Признаци, че имате бавен метаболизъм:

1. Качвате много лесно килограми

При бавен метаболизъм досадните излишни килограми започват да се забелязват около талията. Ще видите, че фитнес процедурите и диетите, които веднъж са работили, нямат ефект. Това е доста често срещана ситуация и затова диетолозите я наричат „резистентност към загуба на тегло“.

2. Имате киселини и рефлукс

Ако имате такива проблеми след хранене, това е сигурен знак, че имате проблеми с метаболизма. Храносмилателните нарушения може да доведат до болки в тялото, недостиг на хранителни вещества, умора, възпаление и бавен метаболизъм.

3. Имате хормонален дисбаланс

Когато метаболизмът ви е бавен, хормоните също могат да излязат от баланс. Сред тях са тези, които регулират апетита, кръвната захар, съня и стреса. Това води до изсушаване на косата и кожата ви. А ако крайниците ви изстиват бързо, това е още един сигнал, че метаболизмът ви се е забавил.

Вижте още: Учени: Ето какво предизвиква сутрешното гадене при бременните жени

4. Глюкозен дисбаланс

Признаците за дисбаланс на захарта в кръвта включват желание за сладко и необходимост от хранене на всеки няколко часа. След като кръвната ви захар се повиши, нямате енергия, умът ви се забавя и имате огромна нужда от сън още в ранния следобед.

Ако някой от тези сценарии ви звучи познато, не се притеснявайте, има решение на вашия проблем!

Тялото не е като банка, а като химическа лаборатория. Когато става въпрос за отслабване, ключът не е само колко калории приемате и колко калории оставяте. Храната, която ядете, и начинът ви на живот изпращат добри сигнали към тялото ви или сигнали, които могат да причинят увреждане. Звучи обезкуражаващо, но всъщност е добра новина. Защото когато знаете какво трябва да направите, можете да поемете контрол над организма си.

Трикове, с които да ускорите метаболизма си:

1. Оптимизирайте графика си на хранене

Избягвайте да ядете след 20 часа, за да имате 12 часа почивка на храносмилането си през нощта.

Тялото е метаболитно по-активно сутрин и изгаря калориите по-ефективно. Това ще ви помогне да предотвратите скокове на кръвната захар и промени в енергията и настроението.

Ако похапвате между храненията и ядете на всеки 4-6 часа, вие избягвате постоянните скокове на инсулина и позволявате на тялото да използва запасите от мазнини за енергия. За да поддържате апетита си под контрол, не забравяйте да консумирате здравословни мазнини и фибри на всяко хранене.

Вижте още: Този билков чай е еликсир срещу болки в гърлото и кашлица

2. Отървете се от хранителни непоносимости

Хранителната непоносимост причинява редица медицински проблеми, включително подагра, имунни реакции и хронични възпаления, които засягат метаболизма. Чрез елиминиране на най-големите виновници – обикновено глутен, млечни продукти, соя, яйца, царевица, фъстъци и подсладители – много хора могат да загубят до седем килограма през първия месец на режима си.

3. Пийте много вода

Доказано е, че хидратацията повишава метаболизма с 30 процента. Затова се уверете, че пиете достатъчно вода през целия ден. Забравете пиенето на вода по време на хранене, защото така разреждате ензимите, които разграждат храната.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама