Този билков чай е еликсир срещу кашлица и болки в гърлото


Този билков чай е еликсир срещу кашлица и болки в гърлото
Снимка: Istock

Сезонът на вирусните и бактериални инфекции настъпи, а те носят със себе си много неприятни странични ефекти като кашлица и болки в гърлото.

Вижте още: Лекар: Как да разберем дали грипът ще доведе до усложнения

При първите симптоми на дискомфорт много от нас първо ще потърсят помощ в аптеката и ще посегнат към таблетки за смучене или спрейове, но има и много привърженици на домашните методи за справяне с тези здравословни проблеми.

Ако сте във втората група, то трябва да се запознаете с всички предимства на билката бяла ружа, позната още у нас като лечебна или дива ружа, блатен слез и божа ръчица

Латинското ѝ наименование Althaea officinalis говори много за нея, защото означава "официален лечител". Тя е многогодишно растение от семейство Слезови, което може да достигне до 150 сантиметра височина.

Най-лековитата част от балата ружа е сърцевината ѝ, от която се приготвя чай. Тази отвара се използва от векове като средство за облекчаване на възпаление в гърлото, а също така помага при последствията от бронхит и различни белодробни заболявания.

Проучване от 2019 г. установи, че коренът от бяла ружа може бързо да облекчи симптомите, свързани с диабетни респираторни състояния. Това е така, защото билката помага за изграждането на защитно покритие, което покрива лигавиците на устата и гърлото, намалявайки дразненето и подуването.

Вижте още: Подут корем или мазнини? Как да разпознаем и облекчим проблема

Може също така да намали симптомите на суха и дразнеща кашлица.

Коренът на бялата ружа освобождава натрупаната слуз в носа, гърлото и белите дробове за по-лесно откашляне.

Рецепта за чай от бяла ружа

Залейте две супени лъжици сух корен от бяла ружа с 2,5 л. хладка вода. Оставете да престои поне един, в идеалния случай два часа, за да се образува достатъчно слуз. След това загрейте малко чая. По желание можете да добавите мед.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама