Подут корем или мазнини? Как да разпознаем и облекчим проблема


Подут корем или мазнини? Как да разпознаем и облекчим проблема
Снимка: iStock/Guliver

За да разграничите подуването от коремните мазнините, обърнете внимание на това как се чувствате през целия ден.

Ако усещате спазми в стомаха, това вероятно е подуване - временно и неприятно състояние, причинено от натрупване на газ или течност в храносмилателната система.

Вижте още: 5 неща, които трябва да знаете за скарлатината

От друга страна, мазнините по корема често са резултат от лошо хранене, генетика и начин на живот.

Как да се отървете от подуването на корема?

Първият начин е да включите в рутината си напитки против подуване на корема като чай от джинджифил или мента. Изследванията показват, че тези природни средства успокояват храносмилателната система и облекчават оплакванията от стомашно-чревния тракт, казват специалистите.

Друг начин за борба с подуването е редовната физическа активност, особено тази, която води до изпотяване, което помага за отделяне на излишни течности, което ни кара да се чувстваме по-леко и комфортно.

Как да се отървем от мазнините по корема?

"Премахването на мазнините по корема изисква цялостен подход. Балансирана диета с ниско съдържание на наситени мазнини, преработени храни, рафинирани въглехидрати и добавена захар е приоритет. Този тип хранителен режим предотвратява натрупването на мазнини в областта на корема", казва диетологът Дестини Муди.

Контролирането на общия прием на калории е друг ключов фактор в борбата с мазнините, тъй като предотвратява прекомерното наддаване на тегло.

Вижте още: 6 неподозирани ползи от маточината

Съвети, които ще ви помогнат в борбата с подуването и мазнините по корема

1. Здрави черва

Храни, богати на пробиотици, като кисело зеле и кисело мляко, са отлични за здравето на червата и нормалното им функциониране. Според изследвания, здравите черва могат да подобрят храносмилането, да намалят подуването и риска от хронични заболявания.

2. Пийте достатъчно течности

Противно на общоприетото схващане, питейната вода всъщност може да помогне за намаляване на задържането на течности. Уверете се, че пиете вода през целия ден, особено когато ядете храни с високо съдържание на сол, за да изхвърлите излишната течност и да облекчите подуването.

Вижте още: Ето за кои здравословни проблеми трябва да пиете сок от кисели краставички

3. Полезни хранителни навици

Възприемането на здравословни хранителни навици може да помогне при подуване на корема и особено при намаляването на мазнините. Опитайте се да ядете бавно, наслаждавайте се на храната си и не преяждайте. Този подход подобрява храносмилането и забързва метаболизма.

4. Избягвайте стреса

Според изследвания хроничният стрес може да допринесе за натрупването на коремни мазнини и подуване на корема. Важно е да откриете източника на напрежение и да се опитате да го разрешите ефективно.

Дейности като медитация, йога и упражнения за дълбоко дишане могат да ви помогнат да се справите по-добре със стреса, което от своя страна ви помага да отслабнете и да се борите с подуването.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама