Ето за кои здравословни проблеми трябва да пиете сок от кисели краставички


Ето за кои здравословни проблеми трябва да пиете сок от кисели краставички
Снимка: iStock

Всички сме чували за десетките ползи от пиенето на сок от кисело зеле. Доста по-подценявана и някак на заден остава саламурата от кисели краставички. Да, но тя също има своите лечебни свойства, особено при някои конкретни проблеми. Ето кога си заслужава да пиете една чаша саламура.

1. При дехидратация

Може би си мислите, че лятото е сезонът на дехидратацията, но истината е, че и през зимата има много случаи. Главно заради всички грипни и вирусни заболявания, често съпровождани от висока темпетарута.

За да възстанови водно-солевият си баланс, тялото се нуждае от натрий, калий и електролити, които са в изобилие в саламурата на тази туршия. Тя успешно замества напитките, които спортистите консумират преди тренировка.

Вижте още: В киселото зеле има слуз? 3 причини защо това се случва

2. При наднормено тегло 

Наднорменото тегло само по себе си не е заболяване, но е отключващ фактор за много заболявания.

Всеки поне е чувал за диетите с оцет. Резултатите от експериментите доказват, че тези, които ежедневно пият оцетен разтвор, отслабват по-бързо и без вреда за тялото. Саламурата от кисели краставички е по същество оцет с подправки, който всъщност е в по-усвоима форма от обикновения оцет.

3. При мускулни спазми

Ако изпиете една трета чаша саламура след тренировка или друго физическо натоварване, претоварените мускули ще ви бъдат благодарни.

4. При висока захар

Проучванията показват, че ако приемате малко количество оцет преди хранене, това ще има благоприятен ефект върху нивата на кръвната захар. Този съвет е особено полезен за пациенти с диабет тип II. Вместо оцет можете да пиете саламура от кисели краставички, която е много по-вкусна и приятна, но ефектът ще бъде същият, съветва диетологът.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама