В киселото зеле има слуз? 3 причини защо това се случва


В киселото зеле има слуз? 3 причини защо това се случва
Снимка: iStock

Дойдат ли студените месеци, значи е време да се вадят "зимните" мезета - сушени меса, туршия, кисели краставички и разбира се - кисело зеле. То е любимо на малки и големи и присъства в менюто на всички славянски народи, а и не само! 

Може би това е и причината толкова опитни домакини да треперят над бидона и да се чудят дали тази година е станало зелето. Макар да изглежда лесна задача и там има доста тънкости. А един от най-сигурните знаци, че нещо не е както трябва - слуз!

Вижте още: Какво НЕ трябва да пропускате при зазимяване на зеленчуковата си градина

Ако в киселото зеле се появи слуз, най-вероятно е нарушена технологията на приготвянето му. В случая става въпрос за основните правила, чието спазване ще помогне да се предотврати появата на слуз.

1. Използван е грешен сорт зеле

За да стане киселото зеле хрупкаво, трябва да изберете средно и къснозреещи сортове, защото ранното не е подходящо за ферментация - в случая при приготвянето му ще се образува слуз.

2. Сложили сте йодирана сол

За туршии и кисело зеле се използва само обикновена сол. Йодираната пречи на процеса на ферментация.

3. Лош избор на контейнер

Зелето често се разваля поради неподходящи контейнери. Идеалният вариант за ферментация е дървена бъчва. Можете също да използвате стъклени и емайлирани съдове. Не се препоръчва ферментирането на зеле в пластмасови кофи.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама