Неподозирани ползи от консумацията на кисело зеле


Неподозирани ползи от консумацията на кисело зеле
Снимка: iStock

Тази традиционна зимна храна е естествен пробиотик и се препоръчва особено за тези, които приемат антимикробни лекарства - включително антибиотици, антивирусни и противогъбични.

Вижте още: Това са витамините, които всяка жена трябва да приема през зимата

Киселото зеле също помага при храносмилането на мазни храни и ускорява метаболизма, което подобрява отделянето на вредни вещества от тялото, почиства и регенерира черния дроб. Така се пречиства кръвта, забавя се стареенето и се засилват съпротивителните сили на организма.

Киселото зеле също така подпомага заздравяването на рани, подобрява състоянието при ревматизъм и възпаление на вените. Може да се използва локално за облекчаване на сърбеж по кожата при различни алергични реакции, а при главоболие сложете на челото си лист от кисело зеле и го увийте в марля.

Киселото зеле е богат източник на ниацин (витамин В3), който е необходим за клетъчната енергия, метаболизма и обмяната на вещества в мозъка.

Диетолозите особено препоръчват киселото зеле на по-възрастните хора, тъй като освен за здраве, то е полезно и за повдигане на настроението. Затова през зимата всеки ден трябва да ядете салата от кисело зеле. Тази храна съдържа голямо количество витамин С, поради което е идеална в борбата с вирусите и инфекциите, характерни за това време на годината.

Вижте още: От Индия: 6 съвета за по-добро здраве

Сред ползите от киселото зеле е, че прави тялото по-устойчиво на стрес, помага за създаването на червени кръвни клетки и има подмладяващ ефект, важно е за поддържане здравината на костите и допринася за възстановяването на износените съединителната тъкан.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама