Това са витамините, които всяка жена трябва да приема през есента


Това са витамините, които всяка жена трябва да приема през есента
Снимка: iStock/Guliver

Макар да не звучи като сериозен здравословен проблем, дефицитът на витамини и минерали в организма води до депресия, умора, безсъние и липса на сила. Тези често срещани проблеми през есента за повечето хора всъщност са доста издайнически и сигнализират, че трябва да обърнете внимание на себе си. Разбира се, най-добре е да набавите липсите чрез храната, за да избегнете хипервитаминоза, но в зависимост от дефицита може да се наложи и прием на хранителни добавки. А ето и кои са витамините, изключително важни за всяка жена през този сезон.

Вижте още: Хапва ви се често сладко? Може би имате дефицит на магнезий

Витамин Е

Неговата липса се забелязва под формата на сезонен косопад, повяхнала кожа и чупещи се нокти. Всичко това е нормално при смяната на сезони, но ако продължи повече от 2-3 седмици, е редно да си набавите по-големи вози от този витамин. Съдържа се най-вече в растителните масла и ядки.

Витамин B12

Вит. B12, който също е в дефицит през есента, подобрява паметта, концентрацията и функционирането на нервната система. Участва в образуването на кръвните клетки и тяхното делене. Нормализира нивото на лошия холестерол и повишава добрия холестерол. Предотвратява развитието на анемия и насища организма с енергия. В големи количества може да се намери в телешки и пилешки черен дроб, месо (заешко, пилешко), риба (лаврак, сьомга, треска, херинга). Намира се в кокоши яйца, мляко и млечни продукти (заквасена сметана, извара). Той присъства още в сиренето и червения хайвер.

Вижте още: Джинджифилова вода: За какво помага и как се приготвя

Витамин D

През този сезон витамин D намалява в тялото ни заради намаляване на часовете със слънчева вещества. Това хранително вещество регулира метаболизма на калция и фосфора, осигурява нормалната дейност на щитовидната жлеза, нормализира кръвното налягане, предпазва сърцето и кръвоносните съдове от аритмия и разрушаване. Съдържа в храни от животински произход: мазна морска риба, хайвер, гъби, яйчен жълтък.

Витамин В3

Ако сте летаргични, сънят ви е нарушен, а ноктите ви са станали чупливи, това показва, че страдате от недостиг на B3. За да си го набавите, може да включите в менюто си повече черен дроб – говеждият е най-богат на В3, следван от пилешкия, сьомга, фъстъци, авокадо, гъби, зелен грах, кафяв ориз и други.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Облечени от глава до пети в любов. И това е единствената марка, която никога не излиза от мода.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама