Капкова IV терапия: Хит сред звездите, но има ли рискове?


Капкова IV терапия: Хит сред звездите, но има ли рискове?
Снимка: Istock

Повечето хора свързват интравенозните вливания само с болници, но сега можете да получите персонализирани IV инфузии като част от ежедневната профилактика. Един такъв коктейл включва аминокиселини, витамини, детоксиканти, антиоксиданти, електролити и други добавки, персонализирани според вашите нужди.

За елита на Холивуд интравенозната терапия не е нищо ново. Почти навсякъде можете да избирате между няколко „уелнес пространства“, които предлагат капкова терапия, заедно с инфрачервени сауни и камери за криотерапия. Знаменитости като Гуинет Полтроу и Кендъл Дженър са говорили за любовта си към интравенозните инжекции за „увеличаване на техните енергийни нива и умствена яснота“, наред с други неща.

"Морски ориз": Тибетското чудо за здраве и дълголетие

За какво се използват IV терапиите?

- Облекчаване на махмурлук

- Възстановяване след тежка тренировка

- Подкрепа на имунитета

- Облекчение при настинка и грип

- Проблеми с храносмилането

- Изтощение

Кой би имал полза от капковата терапия?

Първоначално интравенозните хранителни вещества са били използвани главно в болници за пациенти, които са били дехидратирани, с дефицит на хранителни вещества или с неспособност да приемат лекарства през устата. В днешно време доста здрави хора повишават своето здраве и енергийни нива по този начин.

Въпреки че стресът сам по себе си не ни кара да се разболяваме от вируси или грип, той определено отслабва способността на имунната система да реагира, което ни прави по-уязвими към инфекции и заболявания. Така че, капковата терапия е идеална, ако искате да засилите имунитета си, да възстановите загубените течности и електролити или да подпомогнете възстановяването от спортна активност.

Има ли минуси?

Въпреки че интравенозното лечение с витамини има някои недостатъци, повечето от тях могат да бъдат сведени до минимум с наблюдение от квалифициран медицински специалист, който следва разумен протокол за безопасност. И все пак:

-Високите концентрации на определени витамини в организма могат да доведат до проблеми. В екстремни случаи твърде много витамин А, например, може да причини странични ефекти като главоболие и световъртеж.

-Лечението е противопоказано за хора с бъбречно заболяване или сърдечни заболявания, тъй като органите може да не са в състояние да обработват високи концентрации на витамини наведнъж.

- Може да повлияете на електролитния баланс. Твърде много калий, например, може да доведе до инфаркт.

Има ли странични ефекти?

Както при всяко лекарство, IV терапията може да причини нежелани реакции при някои хора. Ето защо е толкова важно да получите лечение от лекар, който може да следи реакциите на тялото ви. Най-честите странични ефекти са:

-Инфекция на мястото на инжектиране

- Обриви

- Възпаление на вените и синини

- Кръвни съсиреци

- Въздушна емболия

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама