"Морски ориз": Тибетското чудо за здраве и дълголетие


"Морски ориз": Тибетското чудо за здраве и дълголетие
Снимка: iStock

Тибетски, китайски, японски, индийски, морски – чудотворната оризова гъба, известна още като „морски ориз“, се нарича по много различни начини. Това зависи в кои краища на нашата планета е отгледан. Повечето източници сочат, че е открит за първи път в Тибет, така че е наистина трудно да се надхвърли значението на тази култура.

Тибетската гъба е желеобразно лигавично тяло, което има формата на гранули, наподобяващо по структура варен ориз. Съставът на този „морски ориз“ включва оцетнокисели бактерии. Много често тибетският ориз се нарича "жив" - това се дължи на факта, че ако наблюдавате гъбата през микроскоп, можете да видите дишането ѝ.

Вижте още: Това е плевелът, който лекува всичко - от ужилвания до инфекции

Правилно приготвеният бульон от тибетски ориз има тонизиращ и подмладяващ ефект върху тялото, повишава активността и ефективността. С него азиатците и индийците понижават кръвното налягане, нормализират обмяната на веществата, премахват камъните от жлъчния мехур и бъбреците.

Смята се, че в случай на възпалителен процес в тялото, тази напитка е в състояние да действа като антибиотик и да спре възпалението. Широко известно е, че гъбата може активно да участва в намаляването на теглото заради съдържащия се в състава ѝ ензим – липаза. Употребата на квас от морски ориз допринася за увеличаване на количеството липаза в тялото и разтварянето на мастните натрупвания.

Как се прави?

Морски ориз или индийската гъба се размножава в мляко. Спокойно може да се използва сухо мляко, което се разтваря във вода. Добавя се захар и се оставя да ферментира. Още по-добре ще е, ако в прясно мляко сложите натурално кисело мляко, което да ферментира до състояние на т.н. морски ориз. След това разтворете 4 супени лъжици захар в 1 л вода, изсипете течността в съда. Чистият, вече прецеден ориз се поставя в буркана със сладката вода. Добавете малко сушени плодове – кайсии или стафиди.

Вижте още: Накиснете розмарин в зехтин и ще се изумите от ефекта

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама