Това е плевелът, който лекува всичко - от ужилвания до инфекции


Това е плевелът, който лекува всичко - от ужилвания до инфекции
Снимка: iStock

Живовляк е нискорастящо многогодишно растение, разпространено главно в Европа и Азия. Цъфти от май до септември. Съдържа витамини, минерали, ензими и каротин, слузести и горчиви вещества и множество полезни за здравето киселини. Много хора го смятат за прост плевел, но всъщност той е една от най-добрите лечебни билки в света. Ето за какво можете да го използвате:

1. За заздравяване на рани

Живовлякът съдържа протеин, стимулира клетъчния растеж при леки рани и натъртвания. Използвайте пресни листа от живовляк, измити и попарени с гореща вода, като превръзка за рани. Или наложете памук, напоен с чай от живовляк, върху нараняването.

Как да се грижим за мушкатото в дъждовно време

2. При ухапвания и ужилвания

Растението е отлично средство за облекчаване на ухапвания и ужилвания. Ако сте у дома, можете бързо да приложите компрес от живовляк, за да изтеглите токсините и да предотвратите появата на сърбящи, червени отоци на засегнатите места.

3. За облекчаване на респираторни инфекции

Помага за намаляване на слузната секреция в дихателните пътища, което го прави полезен срещу настинки, синузити, белодробни и бронхиални алергични състояния като сенна хрема и астма. Тъй като билката има и антисептични свойства, тя може да се използва като лек при възпалено гърло, тонзилит и кашлица.

Вижте още: Накиснете розмарин в зехтин и ще се изумите от ефекта

4. При лечение на кожни проблеми

На първо място живовлякът е чудесен избор за лечение на акне и кожни несъвършенства. Използвайте живовляк като маска за лице за дълбоко почистване и охладен чай като тоник за лице сутрин и вечер. Същевременно живовлякът може да се използва и за облекчаване на сърбеж и подуване, свързани с кожни заболявания като псориазис и екзема.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама