5 билки, които всяка жена трябва да има у дома


5 билки, които всяка жена трябва да има у дома
Снимка: iStock

Макар билките често да са подценявани и смятани за ненаучен метод, над една трета от съвременните медикаменти са получени пряко или косвено тъкмо от растения, микроорганизми и животни. Билките са едни от най-добрите природни средства за лечение на редица заболявания, както и за контролиране на хормоните в организма. А ето и кои са онези най-важни лековити растения, които всяка жена трябва да има у дома. 

1. Маточина

Наричана е още „лимонова трева” заради приятната си миризма. Тя облекчава спазми, главоболие, световъртеж. Оказва положителен ефект и върху храносмилателната система. Използва се при нарушение на метаболизма и функциите на репродуктивната система.

Не сте подозирали, че това цвете има ползи за здравето

2. Лайка

Лайката е богата на каротин, витамин С и глюкоза. Тя има антибактериални и противовъзпалителни свойства, премахва главоболието и успокоява нервната система. Освен това поддържа здравето и красотата на кожата.

3. Мента

В малки количества ментата действа успокояващо, но в по-високи концентрации зарежда с енергия. Тази билка нормализира храносмилането и възстановява хормоналните нива. При стрес и безпокойство чаша чай от мента може да успокои ума и да помогне да се отървете от негативните мисли.

4. Невен

Тази билка е известна със своите антибактериални свойства от древни времена. Използва се при лечение на кожни заболявания, има отлични лечебни свойства, премахва възпаления и акне. Невенът е най-полезното растение за кожата на жените, според козметолозите.

5. Коприва

Изплакването на косата с коприва ще помогне за подхранване и възстановяване на нейния блясък. Също така отварата от тази билка помага при обилна и болезнена менструация. Съдържащият се в нея витамин В подобрява състоянието на кожата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама