Не сте подозирали, че това цвете има ползи за здравето


Не сте подозирали, че това цвете има ползи за здравето
Снимка: iStock

Билкарството е може би един от най-древните занаяти по нашите географски ширини. За щастие, страната ни се радва на изобилие от билки, цветя и треви, които носят огромен запас от функции за оцеляване. Днес ще ви запознаем с едно изключително красиво цвете, което не е особено популярно с вълшебните си свойства, а трябва! 

Става дума за величествения ирис, известен още като перуника. Среща се в невероятна плеяда от цветове, от бели и кремави до включително тъмно кафеви и черни нюанси за тези, които търсят авангардното в градинския дизайн. В България са най-разпространени синьо-лилавите оттенъци на Iris Germanica.

А ето кои са здравословните ползи на това красиво цвете:

- Благоприятен ефект върху работата на стомашно-чревния тракт, леко облекчава стомашно-чревните разстройства, подобрява работата му, спира диарията и облекчава спазмичните прояви.

- Премахва вредните токсини и отрови от тялото, помага при отравяния.

Вижте още: 7 плода, които няма да повишат кръвната ви захар

- Облекчава възпалението на черния дроб и жлъчните пътища, помага за извеждането на жлъчката от тялото, възстановява увредените чернодробни клетки.

- Стабилизира работата на пикочния мехур, излекува напълно заболяване като цистит.

- Подобрява работата на панкреаса.

- Елиминира възпалителните процеси в бъбреците, има лек диуретичен и анти-едематозен ефект, премахвайки отоци, причинени от смущения в работата на сърцето и бъбреците.

- Има антибактериални, противовъзпалителни свойства, поради което е ефективен при лечението на грип, ТОРС, остри респираторни инфекции, настинки.

- Има антитусивен ефект, който разрежда и отделя храчките, което значително улеснява и подобрява дихателните процеси при астма, бронхит, пневмония и туберкулоза.

- Засилва процеса на изпотяване, което има положителен ефект при лечение на простудни заболявания.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама