7 плода, които няма да повишат кръвната ви захар


7 плода, които няма да повишат кръвната ви захар
Снимка: iStock

Надали за някого е новина, че яденето на плодове е полезно за вашето здраве. Въпреки това, ако сте загрижени за приема на захар, било то заради диабет, инсулинова резистентност, или просто искате да отслабнете - не всички плодове са еднакви.

Преди да започнете да похапвате „бонбоните на майката природа“, разберете кои от тях няма да повишат нивата на кръвната захар. И не забравяйте, че е най-добре да ядете целия плод, вместо да пиете сока му, за да не позволите на глюкозата да се превърне в „голи въглехидрати“.

Вижте още: 5 мита за женската лична хигиена, в които НЕ трябва да вярвате

1.Ягоди – 7гр захар на чаша

Освен че са отличен вариант с ниско съдържание на захар, ягодите могат да повишат добрия холестерол и да намалят кръвното налягане, а само една чаша от целия плод осигурява препоръчителната дневна доза витамин С.

2. Малини - 5,4 гр на чаша

Горските плодове са едни от най-добрите плодове с ниско съдържание на захар, които можете да ядете като цяло, но ако говорим за конкретни видове горски плодове, малините имат най-ниските нива на захар с едва 5 грама на чаша.

3. Грейпфрут - 10,6 гр на половин плод

Грейпфрутите са известни с това, че са тръпчиви, така че не трябва да е изненада, че една половина от този (доста голям) плод има само приблизително 11 грама захар. Най-доброто от всичко е, че грейпфрутът може да помогне за поддържане на нивата на инсулин, като по този начин намалява риска от диабет тип 2.

4. Киви - 6,7 гр на брой

Едно киви, което е лесно да се намери през цялата година, има само около 7 грама захар. Този плод също е отличен източник на витамин Е, който предпазва кожата от увреждане от слънцето.

5. Авокадо - 1 грам на авокадо

Авокадото е толкова близко до надписа „без захар“, колкото един плод може да бъде. Едно цяло авокадо има само 1 грам захар, освен че е пълно със здравословни мазнини.

6. Праскови - 12,6 гр на плод

Докато идеално узрялата праскова наистина има доста сладък вкус, средната праскова има само около 13 грама захар. Прасковите също са пълни с витамини С, В2 и А, желязо и антиоксиданти.

7. Сливи - 6,6 гр на плод

Със само 30 калории и приблизително 7 грама захар, сливите са идеалният плод с ниско съдържание на захар, който да добавите към салати и десерти за малко сладост. Сливите също са богати на фибри, които помагат за забавяне на скока на кръвната захар, след като ядете въглехидрати.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама