7 плода, които няма да повишат кръвната ви захар


7 плода, които няма да повишат кръвната ви захар
Снимка: iStock

Надали за някого е новина, че яденето на плодове е полезно за вашето здраве. Въпреки това, ако сте загрижени за приема на захар, било то заради диабет, инсулинова резистентност, или просто искате да отслабнете - не всички плодове са еднакви.

Преди да започнете да похапвате „бонбоните на майката природа“, разберете кои от тях няма да повишат нивата на кръвната захар. И не забравяйте, че е най-добре да ядете целия плод, вместо да пиете сока му, за да не позволите на глюкозата да се превърне в „голи въглехидрати“.

Вижте още: 5 мита за женската лична хигиена, в които НЕ трябва да вярвате

1.Ягоди – 7гр захар на чаша

Освен че са отличен вариант с ниско съдържание на захар, ягодите могат да повишат добрия холестерол и да намалят кръвното налягане, а само една чаша от целия плод осигурява препоръчителната дневна доза витамин С.

2. Малини - 5,4 гр на чаша

Горските плодове са едни от най-добрите плодове с ниско съдържание на захар, които можете да ядете като цяло, но ако говорим за конкретни видове горски плодове, малините имат най-ниските нива на захар с едва 5 грама на чаша.

3. Грейпфрут - 10,6 гр на половин плод

Грейпфрутите са известни с това, че са тръпчиви, така че не трябва да е изненада, че една половина от този (доста голям) плод има само приблизително 11 грама захар. Най-доброто от всичко е, че грейпфрутът може да помогне за поддържане на нивата на инсулин, като по този начин намалява риска от диабет тип 2.

4. Киви - 6,7 гр на брой

Едно киви, което е лесно да се намери през цялата година, има само около 7 грама захар. Този плод също е отличен източник на витамин Е, който предпазва кожата от увреждане от слънцето.

5. Авокадо - 1 грам на авокадо

Авокадото е толкова близко до надписа „без захар“, колкото един плод може да бъде. Едно цяло авокадо има само 1 грам захар, освен че е пълно със здравословни мазнини.

6. Праскови - 12,6 гр на плод

Докато идеално узрялата праскова наистина има доста сладък вкус, средната праскова има само около 13 грама захар. Прасковите също са пълни с витамини С, В2 и А, желязо и антиоксиданти.

7. Сливи - 6,6 гр на плод

Със само 30 калории и приблизително 7 грама захар, сливите са идеалният плод с ниско съдържание на захар, който да добавите към салати и десерти за малко сладост. Сливите също са богати на фибри, които помагат за забавяне на скока на кръвната захар, след като ядете въглехидрати.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама