5 мита за женската лична хигиена, в които НЕ трябва да вярвате


5 мита за женската лична хигиена, в които НЕ трябва да вярвате
Снимка: iStock

Склонни сме да вярваме в определени митове, които витаят от поне няколко десетилетия. Но учените правят нови открития всеки ден и често опровергават вярванията, които смятаме за верни. Днес ще си поговорим за заблудите, касаещи женската лична хигиена.

Мит 1: Месечният цикъл може да се синхронизират с този на други жени

Според този мит, когато група жени се съберат, независимо дали у дома, или в офиса, техните цикли се уеднаквяват. Учените изучават тази теория от 1971 и в крайна сметка стигат до извода, че това не е нищо друго освен съвпадение. Нито едно от многобройните проучвания не успели да докажат, че жените се синхронизират помежду си. Възможната причина за този мит може да бъде фактът, че повечето женски цикли са с продължителност 28 дни.

Мит 2: Дамските превръзки и тампоните са стерилни

Дамските превръзки и тампоните не са стерилни. Ако се съхраняват неправилно, бактериите могат да се размножават вътре. Памукът може да развие плесен например. Дори ако тези продукти изглеждат нормално, най-добре е да не ги използвате след изтичане на срока им на годност, който е средно 5 години.

Мит 3: Не можете да плувате по време на цикъла си

Много жени са склонни да избягват да плуват в басейн, река или море, докато са в цикъл. Всъщност, това по никакъв начин не е вредно за здравето. Освен това плуването, както и други физически дейности, могат да ви накарат да се почувствате по-добре.

Мит 4: Менструалните чашки са добро решение за всички

Менструалните чашки се рекламират като екологична, хигиенична и евтина алтернатива на превръзките и тампоните. Според гинеколозите обаче някои жени не могат да използват чашки поради анатомията на тялото си.

Мит 5: Можете да използвате ежендевно превръзки всеки ден

Според гинеколозите не е редно да ги използвате ежедневно, тъй като те могат да объркат pH баланса ви. Най-добре е да прибягвате до тях в определени случаи, например през последните дни от менструацията или преди дълго пътуване.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама