Това е една от най-полезните билки


Това е една от най-полезните билки
Снимка: iStock

Билките са богатството, дадено ни от природата, което може би не ценим толкова много. Днес ще поговорим за една билка, която е истинско чудо и има много ползи.

Става въпрос за дивата мащерка.

Тя е сред най-популярните у нас билки, чиято здравословна слава се носи още от древни времена. Съдържа антиоксиданти и антимикробни съставки, благодарение на които успешно се бори с различни вируси, гъбички, паразити и бактерии.

Мащерката, особено в комбинация с други билки като мента, успокоява стомаха, подобрява храносмилането и облекчава колики и друг стомашен дискомфорт. Проучванията показват, че може да се прилага дори при язва, гастрит и спастичен колит.

Помага при лечение на диария и газове, а и може да се справи с някои паразити, които се срещат в човешкия организъм.

Вижте още: Ето как тялото ни сигнализира за здравословен проблем

Едно по-малко известно приложение на мащерката е за повишаване на хигиената на устната кухина.

Тя може да ограничи отлагането на зъбна плака и да помогне в превенцията срещу кариеси. Затова и е честа съставка към пастите за зъби и водата за уста на билкова основа. Освен това приложена като гаргара помага при зъбобол, възпаление на венците и болки в гърлото от различен характер.

Най-често, когато говорим за прием с лечебни цели, мащерката се използва като отвара. Има различни рецепти, а често се пие и в комбинация с други билки. Чаят се приготвя като супена лъжица изсушена билка се запари в 250-300 мл вряла вода за около половин час. Пият 2-3 чаши на ден.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама