Всичко, което трябва да знаете за ключовите витамини в тялото ни


Всичко, което трябва да знаете за ключовите витамини в тялото ни
Снимка: iStock/Guliver

Тялото се нуждае от 13 вида витамини за нормално функциониране, като всеки от тях има важна роля за укрепване на имунитета ни. Често се задава въпросът как да разпознаем липсата на даден витамин и как да го компенсираме.

Вижте още: Ето кои храни помагат при инсулинова резистентност

Витамините могат да бъдат разделени на водоразтворими и мастноразтворими. Витамините от група В и витамин С се разтварят лесно във вода и се отделят от тялото ни чрез урината. Много е важно да ги приемаме редовно, тъй като тялото ни няма способността да ги съхранява. Мастноразтворимите витамини (A, D, E, K) се натрупват в тялото и се съхраняват от няколко дни до няколко месеца.

Някои фактори водят до липса на витамини, от които тялото се нуждае за нормално функциониране. Неправилното хранене, недостатъчната физическа активност, тютюнопушенето, алкохолът, някои лекарства, но също така бременността и кърменето влияят върху загубата на витамини.

За щастие с правилното хранене и хранителните добавки можем да увеличим приема на определени витамини в организма.

Витамин А

Дефицитът на витамин А може да се разпознае по дегенеративни промени в очите, псориазис, акне, репродуктивни нарушения, улцерозен колит, цироза на черния дроб, загуба на апетит, отслабен имунитет, вагинални и респираторни инфекции и храносмилателни разстройства.

Витамин В

Умората, липсата на концентрация, анемията и отслабената имунна система са индикатори за дефицит на витамин В комплекс. Малко по-сложни признаци на дефицит на този витамин са деменция, параноя, депресия и промени в поведението, обриви и напуквания по кожата около устните, както и склонност към инфекции.

Витамин C

Ако тялото ни няма витамин С, можем да го разпознаем по умора, промени в кожата, кървене на венците, анемия, намалена устойчивост на инфекции, бавно зарастване на рани и фрактури, алергии, артериосклероза, артрит, висок холестерол, болки в костите, хипогликемия и стрес.

Витамин D

Витамин D, който често се нарича "слънчев" витамин, е най-труден за производство на тялото през зимата. Дефицитът на този витамин се характеризира с болки в костите, слабост и мускулни болки и крампи, прекомерно изпотяване, високо кръвно налягане, лоша концентрация и главоболие.

Вижте още: 5 здравословни причини за лош дъх в устата

Витамин Е

Дефицитът на витамин Е се характеризира с хронично чернодробно заболяване, липса на координация на движенията, парализа на мускулите, отговорни за движенията на очите, лека анемия, катаракта, хиперпигментация и бавен растеж при децата.

Витамин К

Типичните признаци на дефицит на витамин К са намалена костна плътност, тежко менструално кървене, кървене от носа и венците, подкожно кървене, кръв в храносмилателния тракт и урината и лесно образуване на синини.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама