6 неподозирани ползи от маточината


6 неподозирани ползи от маточината
Снимка: iStock

Маточината, известна и като лимонов балсам, е многогодишно тревисто растение от семейството на ментата. Има сладък и освежаващ лимонов аромат. Предлага се в различни форми като етерично масло, сиропи, сушени листа и тинктури. Ето 6 ползи за здравето, които трябва да знаете.

1. Подобрява храносмилането

Маточината се използва широко в иранската народна медицина заради своите храносмилателни ползи. Твърди се също, че има спазмолитичен ефект и намалява мускулните спазми. В допълнение, има диуретичен ефект и може да помогне за намаляване на стомашно-чревните проблеми.

Вижте още: Това е плевелът, който лекува всичко - от ужилвания до инфекции

2. Намалява безпокойството

Маточината има психоневрологични и анксиолитични ефекти, т.е. може да подобри когнитивните способности и да подобри настроението чрез намаляване на стреса и безпокойството. Чаят от маточина може да успокои нервите и често се използва за лечение на депресия и нарушения на съня. Може също така да намали раздразнителността и нервността.

3. Има антивирусни свойства

Екстрактът от маточина имат антивирусни свойства и са ефективни срещу вируса на херпес симплекс. Трябва да знаете, че действа в ранните етапи на инфекцията и може да облекчи ранните симптоми като изтръпване, сърбеж, усещане за парене и сухота.

4. Може да помогне при болестта на Алцхаймер

Екстрактът от маточина има свойства за подобряване на паметта и може да помогне за насърчаване на когнитивните способности при хора с болест на Алцхаймер и деменция.

5. Облекчава симптомите на ПМС

Екстрактите от маточина съдържат кафеена и розмаринова киселина, които действат успокояващо и седативно на организма. Приемането на капсули от маточина (общо 1200 мг) дневно от първия до последния ден на менструалния цикъл може да облекчи симптомите на ПМС, включително депресия, тревожност, стрес и нарушение на съня.

Вижте още: Любимата билка на баба Ванга, която лекува десетки болести

6. Намалява оксидативния стрес

Антиоксидантите в екстракта от маточина намаляват оксидативния стрес в тялото. Оксидативният стрес може да понижи метаболизма, да причини увреждане на ДНК, възпаление и да доведе до различни здравословни състояния като диабет, сърдечно-съдови проблеми и невродегенеративни заболявания като болестите на Алцхаймер и Паркинсон.

Колко маточина е твърде много?

Пероралната доза от 300 мг до 1200 мг или 60 капки (течен екстракт) е клинично проучена за благоприятни ефекти. Консултирайте се с лекар, за да разберете правилната дозировка. Количеството маточина, което е безопасно за консумация, варира от човек на човек. Маточината може да бъде токсична, ако се приема в големи количества. Ако пиете някакви лекарства, консултирайте се с вашия лекар, преди да добавите тази билка към вашия режим.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама