Лекар: Как да разберем дали грипът ще доведе до усложнения


Лекар: Как да разберем дали грипът ще доведе до усложнения
Снимка: iStock

"Има смисъл да проверяваме дали сме болни от грип, от COVID-19, респираторен вирус и всичко друго, което можем. Дали обаче грипът е тип А или тип Б почти няма значение за нас", заяви проф. Ива Христова в ефира на Нова телевизия.

Да си правим тестове

По думите ѝ е най-добре да се направи PCR тест, за да стане ясно от какво боледуваме, но бързите тестове също предлагат доста добра диагностика. "Има решаващо значение от какво сме болни", категорична е тя.

"Клиничните симптоми на гриповете А и Б са твърде сходни и почти  неразличими. Важното е да се започне рано с приема на противогрипни медикаменти, още в първите 1-2 дни от появата на симптомите", посочи проф. Христова.

Според специалиста дали грипът ще доведе усложнения можем да преценим по неговата продължителност и когато за около седмица все още нямаме подобрение. Друг знак е когато промяната в цвета на респираторния секрет, а кашлицата става по-дълбока и човек се чувства все по-отпаднал. Вирусите също могат да доведат до усложнения, най-често при възрастни хора и такива с хронични заболявания.

Вижте още: 5 подправки и рецепти с тях, с които да се излекувате от вируси и грип

За маските

От маските има огромна нужда. Разумно е да носим маска. Носенето на маска е спасило много човешки животи. Грип има навсякъде около нас. Трябва да се пазим, да се ваксинираме. Това каза проф. Ива Христова в ефира на Нова телевизия.

По думите ѝ маска трябва да ползват не само болните хора, но и тези, които не искат да се заразят и разболеят.

Според нея в края на януари може да има и грипна ваканция.

Вижте още: Най-честите симптоми на настинка, сезонен грип и COVID-19

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Независимо дали приемат, или отказват, жените изпитват еднакво удоволствие от това, че са искани.

Овидий

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама