Кръвната захар скача рязко през зимата, ето какво трябва да правите


Кръвната захар скача рязко през зимата, ето какво трябва да правите
Снимка: iStock

Много хора с диабет трябва са забелязали повишаване на нивото на кръвната захар през зимата.

Днес ви представяме няколко ефективни начина за контролиране на нивата на кръвната захар през зимата.

Вижте още: Учени: Ето защо късната вечеря е вредна

От пропускане на закуска до стрес и недоспиване, всичко това може да повиши нивата на кръвната захар. Ако имате диабет, поддържането на нивата на кръвната захар в целевия диапазон е от съществено значение за избягване на здравословни проблеми.

Ако високата кръвна захар не се контролира, тя може да причини натрупване на кетони в кръвта и урината, което може да доведе до състояние, наречено кетоацидоза, казва експертът по вътрешни болести д-р Тушар Таял. Симптоми на кетоацидоза са :

- Сухота в уста

- Болка в стомаха

- Гадене и повръщане

- Замъглено зрение

– Объркване

- Загуба на съзнание

При диабетиците е важно да се поддържа кръвната захар под контрол, тъй като хипергликемията може да причини дългосрочни усложнения като:

- Сърдечно заболяване

– Увреждане на кръвоносните съдове

– Увреждане на нервите

– Бъбречно увреждане

– Увреждане на ретината

– Увреждане на костите и ставите

Вижте още: Бърз тест с ръце показва дали имате сърдечни или белодробни заболявания

Защо кръвната захар се повишава през зимата?

Има няколко причини, поради които нивата на кръвната захар могат да се повишат, когато температурата спадне.

Хората са по-малко активни през студените месеци, защото студеното време означава, че прекарват повече време на закрито и избягват дейности на открито. Намалената физическа активност води до по-малко търсене на глюкоза, което може да доведе до повишаване на нивата на кръвната захар.

Хормонални промени

Студеното време стимулира отделянето на хормони на стреса като кортизол и адреналин. Тези хормони имат контрарегулиращ ефект върху инсулина, което означава, че намаляват способността на тялото да абсорбира глюкоза от кръвния поток. Това може да доведе до хипергликемия, особено при хора с диабет.

Повишен прием на калории

През зимата хората често жадуват за храни с по-високо съдържание на калории и като цяло с високо съдържание на въглехидрати. Докато въглехидратите осигуряват енергия, те също могат да причинят скокове на кръвната захар, последвани от сривове.

Грип и вируси

Зимата е сезонът на настинките, грипа и други заболявания. Когато хората са болни, телата им освобождават възпалителни хормони, които също могат да попречат на производството на инсулин и усвояването на глюкоза. Това може да затрудни контролирането на нивата на кръвната захар, казва експертът.

Как диабетиците могат да контролират нивата на кръвната си захар през зимата?

Ако сте диабетик, трябва да вземете определени мерки, за да поддържате кръвната си захар под контрол през зимата. 

Стойте на топло

Промяната в температурата на околната среда може да повлияе негативно на кръвната захар. Излагането на силен студ предизвиква освобождаване на хормони на стреса в тялото, които повишават нивата на захарта. Затова носете дрехи, които ще ви топлят.

Вижте още: 7 причини жените след 30 години да приемат магнезий

Ваксинирайте се срещу грип

Възстановяването от леки заболявания като грип и настинки може да бъде трудно за диабетиците. И ако нивата на кръвната захар не се контролират, може да бъде по-трудно. Поставянето на противогрипна ваксина може да намали шансовете ви да се разболеете от грип.

Регулирайте на стреса

Зимата е свързана с по-голяма вероятност за тревожност и депресия, което може да доведе до нестабилни нива на кръвната захар. Спортувайте редовно, практикувайте йога, бъдете умствено ангажирани и останете социално активни, предлага д-р Тайал.

Яжте повече сложни въглехидрати и протеини

Има тенденция да се яде повече храна през зимата, особено храни, богати на рафинирани въглехидрати като захар. Поддържането на здравословна диета е от ключово значение за управлението на нивата на кръвната захар. Увеличете приема на зеленчуци, зеленчукови супи, ядки и семена.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама