Ново проучване: Лоши новини за любителите на фреша


Ново проучване: Лоши новини за любителите на фреша
Снимка: iStock/Guliver

Ново проучване установи, че пиенето на една или повече чаши фреш на ден е свързана с наддаване на тегло при деца и възрастни. Както казва експертът по хранене от Харвард Уолтър Уилет, основният проблем с плодовия сок е количеството, тъй като при този начин на консумация на плодове е по-лесно да преядете, без да разберете, съобщава CNN.

Вижте още: Учени: Ето защо късната вечеря е вредна

"Например, колко често ядем три портокала наведнъж? В чаша сок има около три-четири изцедени портокала и можем да ги изпием за минута-две и след това да си налеем още. Това носи много калории и води до рязко покачване на кръвната захар“, обясни той.

С течение на времето твърде много захар в кръвта може да доведе до инсулинова резистентност, диабет, сърдечни заболявания, затлъстяване и други хронични заболявания.

"Въпреки че заключенията от проучването не показват пряка причинно-следствена връзка, констатациите са напълно валидни и съвпадат с това, което виждаме клинично", казва педиатричният ендокринолог д-р Тамара Ханон от Американската академия по педиатрия.

Поради опасения за наддаване на тегло и кариес при децата, експертите съветват родителите да избягват даването на плодов сок на малките деца.

"Няма здравословна причина да консумираме фреш вместо цели плодове и зеленчуци", добавя д-р Тамара Ханон.

Според специалистите тийнейджърите и възрастните не трябва да пият повече от 200 мл плодов сок на ден. Фрешът не трябва да се счита за здравословен начин за утоляване на жаждата, тъй като тази функция е на водата.

Вижте още: Бърз тест с ръце показва дали имате сърдечни или белодробни заболявания

Може би се чудите как 100 процента натурален плодов сок може да навреди на тялото – плодовете са полезни, нали? Но има разлика между плода и сока от него.

"Всички плодове и зеленчуци са пълни с хранителни вещества – въглехидрати, протеини, мазнини, минерали и витамини, намиращи се във фибрите. Когато ги направим на фреш, отнемаме фибрите и тялото ни не ги усвоява и метаболизира. Например, ако изядем цяла ябълка, нивото на кръвната ни захар не се повишава, тъй като фруктозата, която естествено се намира в плодовете и някои зеленчуци, се освобождава бавно в кръвта. Когато обаче пием ябълков сок, ние наводняваме кръвта си с глюкоза", казва д-р Тамара Ханон.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама