Учени: Тези 4 чая забавят драстично стареенето


Учени: Тези 4 чая забавят драстично стареенето
Снимка: iStock/Guliver

Пиенето на чай може да има повече ползи, отколкото просто да се наслаждавате на вкуса и релаксацията.

Проучване на китайски експерти от университета Sichuan University, което включва анализ на данни от две групи: 5998 британци на възраст между 37 и 73 години и 7931 китайски участници на възраст между 30 и 79 години, показва че консумацията на три чаши от четири вида чай на ден може да забави процесите на биологично стареене.

Вижте още: Ето с какъв плод да замените захарта в печивата си

Участниците предоставили подробна информация за своите навици за пиене на чай, включително предпочитания от тях вид-зелен, черен, жълт или улонг, както и средния брой чаши, които пият всеки ден.

След това изследователите оценили различни маркери на стареенето, като кръвно налягане, холестерол и процент телесни мазнини, за да определят биологичната възраст на участниците.

Констатациите, публикувани в професионалното списание "The Lancet Regional Health - Western Pacific", показват, че хората, които пият приблизително три чаши чай, т.е. шест до осем грама чаени листа, показват признаци на по-бавно биологично стареене. Интересното е, че при тези, които са спрели да пият чай, се наблюдава по-бързо биологично стареене.

Учените смятат, че полифенолите, за които е известно, че подобряват чревната микробиота, са отговорни за забавянето на процеса на стареене. Те имат благоприятен ефект върху имунитета, метаболизма и когнитивните функции.

Вижте още: Всичко, което трябва да знаете за уртикарията

И така, формулата е проста, а еликсирът на младостта, струва ни се, е повече от достъпен. Изберете любимата си топла напитка – зелен, черен, жълт или улонг чай – и се поглезете три пъти на ден. Може би можете да замените чаша кафе с тази полезна напитка.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама