Всички пием това хапче, а то е токсично за черния дроб


Всички пием това хапче, а то е токсично за черния дроб
Снимка: iStock

Учените знаят от десетилетия, че парацетамолът в големи количества е токсичен за черния дроб, но досега механизмът му на отравяне им е убягвал. Освен че предоставят представа за това как прекомерната доза от това често срещано болкоуспокояващо причинява отравяне, което може да бъде трудно за лечение и може да се окаже фатално, новите открития биха могли също така да отворят врати за разработването на нови лекарства за увреждане на черния дроб.

Д-р Леонард Нелсън от Единбургския университет каза: "Парацетамолът е предпочитаното средство срещу болка в света. Той е евтин, счита се за безопасен и ефективен при терапевтична доза. Въпреки това, предизвиканото от лекарства увреждане на черния дроб остава важен клиничен проблем и предизвикателство за разработването на по-безопасни лекарства. Нашите констатации засилват необходимостта от наблюдение на употребата на парацетамол и биха могли да помогнат да се открие как вредите, причинени от неблагоприятната му употреба, могат да бъдат предотвратени.

Вижте още: Тези 5 неща по лицето издават, че имате проблеми с черния дроб

Повече за изследването

Проучването, публикувано в Scientific Reports, разглежда въздействието на парацетамола върху чернодробните клетки в човешки и миши тъкани.

Експериментите показват, че при определени условия лекарството може да увреди черния дроб, като увреди жизненоважни структурни връзки между съседни клетки в органа. Когато тези връзки на клетъчната стена, известни като плътни връзки, се нарушат, структурата на чернодробната тъкан се уврежда, клетките не могат да функционират правилно и могат да умрат.

Известно е, че този тип увреждане на клетките възниква при чернодробни заболявания, включително хепатит, цироза и рак, но досега не беше свързано с токсичността на парацетамол.

Сега изследователите имат за цел да разработят надежден метод за използване на човешки чернодробни клетки като алтернатива на тестовете върху животни. След това те ще се стремят да проучат как различните дози парацетамол и времеви мащаби влияят върху токсичността в черния дроб и ще идентифицират потенциални цели за нови лекарства.

Съавторът д-р Pierre Bagnaninchi каза: "Въпреки че увреждането на черния дроб, причинено от токсичността на парацетамол, е обект на интензивно изследване от 40 години, последните разработки в биосензорната технология позволяват по-пълна картина на участващите биологични механизми."

Колко трябва да се приема

Парацетамолът е ефективно лечение на лека до умерена болка и треска при възрастни и деца, когато се използва според указанията в информацията за продукта.

Максималната доза в рамките на 24-часов период никога не трябва да се превишава.Предозирането на парацетамол е една от водещите причини за остра чернодробна недостатъчност.

Възрастните обикновено могат да приемат една или две таблетки от 500 мг на всеки 4-6 часа, но не трябва да приемат повече от 4 г (осем таблетки от 500 мг) в рамките на 24 часа.

Вижте още: Ето каква е връзката между проблеми с черния дроб и секса?

Деца под 16 години трябва да приемат по-ниска доза, в зависимост от тяхната възраст или тегло – проверете опаковката или листовката или попитайте фармацевт или лекар за съвет. При много малки деца течният парацетамол се дава с помощта на мерителна лъжица или спринцовка за перорални форми.

Сериозно предозиране с парацетамол се случва два пъти по-често във Великобритания, отколкото в останалата част на Европа. Чернодробни увреждания, свързани с парацетамол, толкова тежки, че пациентът се нуждае от трансплантация, се случват в Обединеното кралство осем пъти повече, отколкото в Холандия, два пъти по-често, отколкото във Франция, и 66 пъти повече, отколкото в Италия.

Източник: britishlivertrust.org.uk

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама