Учени: Ето защо правим секс с бившия


Учени: Ето защо правим секс с бившия
Снимка: iStock

След раздялата с партньорa често имаме чувството за недовършена работа и въпроси без отговор. За мнозина физическата интимност с бившия може да осигури усещане за окончателност и решение – начин да се сбогуват с отношенията си или да потвърди емоционална връзка, която някога е съществувала, пише Forbes.

Вижте още: 8 неща за любовта, които трябва да научите възможно най-скоро

Проучване от 2020 г. установи, че независимо от пола, хората искат секс след раздяла, за да поддържат или възстановят връзката си или да постигнат емоционален край. Изследователите обаче посочват, че този финален секс има повече ползи за мъжете, отколкото за жените.

Изследователите са открили една основна мотивации за интимност след раздяла: страх да не останете необвързани.

Страх да не си сам

Изследователите установяват, че жените, които казват, че изпитват повишен страх от самота, изразяват по-голямо желание за секс след раздяла. Това не е било мотиватор за мъжете, участвали в проучването.

Страхът от самота или скриването на притесненията относно възможността за намиране на нов партньор може да доведе до секс след раздяла като начин за избягване или облекчаване на тези страхове. Комфортът на физическата близост с познат бивш партньор може да осигури временно чувство за сигурност.

Освен това изследванията показват, че страхът от това да останеш необвързан води до по-малко удовлетворение от романтичните връзки и увеличава вероятността хората да останат в незадоволителна връзка. Този страх също кара хората да избират партньори, които са по-малко емоционално отзивчиви, отколкото бихме искали.

По този начин, изправен пред алтернативи, които изглеждат неудовлетворяващи или непривлекателни, човек може да направи нова оценка за това, което е имал с бившия си партньор и временно да игнорира причините за тяхната раздяла. Този копнеж по бивши партньори може да подхрани търсенето на секс след раздяла.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Съвети


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама