Задайте си тези 6 въпроса, преди да приемете нова работа


 Задайте си тези 6 въпроса, преди да приемете нова работа
Снимка: iStock

Преминали сте през дългия, интензивен процес на интервюта и току-що сте получили обаждането, което сте чакали: предложение за работа. Честито! Лесно е да бъдете увлечени от вълнението от потенциална нова работа, което може да сигнализира за голяма промяна в живота. Въпреки това е важно да обмислите внимателно всяка нова оферта за работа, преди да подадете едномесечното си предизвестие в настоящата си компания. Освен преговорите за вашата заплата и обезщетения, има десетки други детайли, които трябва да имате предвид, преди да кажете "да". Затова е хубаво да си зададете тези 6 въпроса, преди да се съгласите.

Ще мога ли да разгърна пълния си потенциал?

Да бъдете на работа, която използва напълно вашите уникални силни страни и умения, носи смисъл и ангажираност. И обратното, извършването на работа, която ви оставя да се чувствате така, сякаш не извличате максимума от това, което сте, може да бъде невероятно разочароващо. Помислете дали ще бъдете в добра позиция да предложите уникална стойност в тази нова роля, която ще ви помогне да се почувствате като ценен служител.

Вижте още: 5 подвеждащи въпроса на интервю за работа, които ще ви объркат

Тази работа ще ме зареди ли с енергия?

Вършенето на работа, която ви вълнува, в крайна сметка води до по-голямо дългосрочно удовлетворение, защото ще прекарвате дните си в работа, която ви кара да се чувствате заредени с енергия, а не изтощени в края на деня.

С вечно присъстващия проблем с бърнаута - който ескалира по-бързо сред жените, отколкото сред мъжете - този въпрос е особено важен. Уверете се, че новата ви работа ще ви даде необходимата енергия.

Бягате ли към тази работа или далеч от текущата си?

Помислете дали приемате новата работа, защото смятате, че е подходяща за вас, или защото се чувствате несигурни относно способността си да намерите нещо, което е по-подходящо. (Същото важи и ако в момента сте безработни.) В човешката природа е да сме склонни да рискуваме понякога, когато става въпрос за нашата заплата и финансово препитание, но страхът от това, което може или не може да бъде зад ъгъла, може да ни накара да приемем работа, която не е много подходяща. А това може да отвори вратата към множество предизвикателства.

Има ли възможност както за напредък, така и за разнообразие?

В крайна сметка може да обикнете компанията, но да не обикнете истинската работа. Помислете дали дейността и културата на компанията биха предоставили възможност за по-добро вписване в компанията. Ако няма да можете да получите това, което искате от тази работа след няколко години, може да не си струва промяната сега.

Вижте още: Как да си поискате повишение и да го получите

Ще подкрепи ли компанията ми начина на живот, както и кариерата ми?

За много хора кариерата е голяма част от живота им, но не е единствената. Вашето семейно положение играе голяма роля при преценката дали новата работа е подходяща за вас. Започнете новата си работа с ясни очаквания и граници. Уведомете ги в колко часа трябва да вземете децата си от училище, какви  компромиси можете да направите с работното си време и т.н.. Това са важни разговори, които трябва да проведете, за да сте сигурни, че компанията не само подкрепя вашите професионални цели, но и вашите лични.

Сокът заслужава ли си изцеждането?

Звучи като забавен въпрос, но в повечето случаи по-добре платената работа носи повече отговорности. Голямо увеличение на заплащането е страхотно, но компаниите очакват да получат това, за което плащат. Ако дават повече пари, за да придобият вас и вашите таланти, какви очаквания ще има компанията или вашият шеф за вас?

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама