5 подвеждащи въпроса на интервю за работа, които ще ви объркат


5 подвеждащи въпроса на интервю за работа, които ще ви объркат
Снимка: iStock/Guliver

Много хора се чувстват объркани на интервю, защото не е лесно да получат престижна работа с добра заплата. Особено като се има предвид фактът, че работодателите могат да бъдат много придирчиви и да използват различни трикове, за да разберат какъв тип човек седи пред тях.

Днес ще ви дадем няколко трика и съвета, които ще ви помогнат да интерпретирате въпросите, зададени от интервюиращия по правилния начин, за да избегнете всякакви капани по пътя.

1. Каква е вашата мечтана работа?

Понякога хората отговарят на този въпрос без да се замислят, базирайки се на любимото си хоби или детска мечта, но не бива да правите това на интервю. Когато задава този въпрос, интервюиращият иска да разбере едно нещо - дали позицията, която търсите, отговаря на кариерните ви цели.

Може би човек иска да стане рок звезда или професионален футболист. Въпреки това, ако работата, за която кандидатстват, не ги доближава до мечтата им, интервюиращият веднага ще разбере, че лицето търси тази позиция, защото се нуждае от пари, за да издържа семейството си и себе си, и няма да допринася за развитие на компанията с пълен капацитет.

Вижте още: В офиса: Как да се справите с колегата, който ви "лази по нервите

2. Случвало ли ви се е да откраднете химикал от работа?

Вероятно всеки го е правил поне веднъж. И тъй като това е факт, интервюиращият тества вашата честност с този въпрос. Ако кажете, че никога не сте вземали химикал от работа, интервюиращият ще заключи, че сте нечестни.

Така че да кажеш „не“ не е най-доброто решение, нито да се хвалиш, че лесно можеш да сложиш ръка върху собствеността на компанията. Отговорете просто и искрено: „Мисля, че случайно взех химикалка от работа няколко пъти, както всички останали, но обикновено я нося обратно на работа, защото нямам навика да съхранявам химикалки у дома.“

3. Защо капаците на шахтите са кръгли?

Този въпрос най-вероятно ще ви се стори странен. На първо място, трябва да разберете, че не се очаква да дадете правилен отговор. Интервюиращият просто иска да провери реакцията ви на странни и необичайни въпроси. По този начин това е имитация на стресова ситуация. Ако не се объркате и започнете активно да развивате темата, ще преминете този тест успешно.

Ако този въпрос ви обърква, тогава е логично да предположите, че не сте готови за непредвидими работни ситуации. Разбира се, възможно е интервюиращият да зададе друг странен въпрос, така че трябва да сте психически подготвени за това.

Вижте още: 5 неща, които милениалите търсят на работното място

4. Как определяте успеха?

Този въпрос е подобен на този за вашата мечта. Разбирането за успех е много субективно и интервюиращите питат за него с причина. Когато търсещ работа честно каже, че успехът за него е да спечели милион долара или да спечели маратон, той едва ли ще получи позицията, която иска.

Потенциалните работодатели не се интересуват от вашите индивидуални постижения, които не са свързани с работата, която искате да получите. В отговора си трябва да акцентирате върху нещата, които ще донесат успех не само на вас, но и на работодателя. Например, можете да кажете, че успехът за вас като мениджър е сплотен екип, който чупи рекорди по продажби всеки месец.

5. Как се подготвихте за това интервю?

„Не се подготвих за интервюто!“ е доста смел и самоуверен отговор, който може да ви коства работата. Интервюиращият задава този въпрос, за да разбере колко силно е вашето желание да получите позицията.

Ако наистина искате да работите за компания, ще прекарате известно време в търсене на информация за потенциалния работодател и ще проучите уебсайта му. Така че трябва да говорите за това.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама