Деси Николова: Ако сме обединени, имаме сила да променим средата си


Деси Николова: Ако сме обединени, имаме сила да променим средата си
Снимка: личен архив

За шеста поредна година писателката Десислава Николова продължава благотворителната кампания „Подари щастие“ – кауза, посветена на осигуряването на съвременна медицинска апаратура за лечение на недоносени бебета, за която отиват 100% от приходите при продажбите на книгата ѝ „Щастлива и красива бременност като моята”. Целта на младата жена е да събере средства за закупуване на кувьози, термолегла, билирубинометри, воноскопи, пулсоксиметри, перфузори и кислородни палатки за неонатологични отделения в страната, които имат нужда.

Писателката разширява мащабите на благотворителната инициатива и с участието на младоженци от цял свят, които вместо да получат цветя от своите гости на сватбата, те ги молят да закупят книгата „Щастлива и красива бременност като моята”, за да подпомогнат благородната кауза. Ето какво разказа Деси за своята кауза.

Здравей, Деси. За шеста поредна година продължава благотворителната ти кампания „Подари щастие“. Разкажи ни повече за нея?

Здравей, благодаря за поканата и да - вече за шеста година продължаваме да подаряваме щастие из цяла България. Вече е факт третият тираж на авторската ми книга „Щастлива и красива бременност като моята”, която се превърна в бестселър в категория бременност и майчинство. Именно тя е част от благотворителния проект „Подари щастие“, проект за закупуване на кувьози със 100% от всички събрани средства от продажбата на книгата, за да дадем най-важния старт в живота на недоносените деца и шанса да се развиват като пълноценни личности.

Аз и стотици българи от цял свят, с големи сърца, проактивни и изпълнени с вяра и надежда, че заедно можем да направим бъдещето на страната ни по-добро доказваме, че обединени имаме силата да променяме средата си!

За кого е предназначен целият проект?

“Подари щастие” пряко помага на повече семейства с репродуктивни трудности да повярват, че зачеването може да се случи по естествен път и че можем сами да си помогнем за по-лека и по-щастлива бременност. От друга страна също пряко допринася за по-доброто медицинско обгрижване на преждевременно родените бебчета да се развиват. А не пряко - предназначението и резултатите на самия проект са за онези хора, които като мен имат идеи за добри дела и за различни инициативи, но имат съмнения в себе си, в успеха и в резултатите, които могат да постигнат. Ето точно за тях е важно да чуят, че до момента дарихме над 150 000 лв на 12 държавни болници с продажбата на над 5000 броя от книгата и да повярват, че не е нужно да си готов на 100% (никога няма да дойде този момент), за да започнеш и да разгърнеш потенциала на идеите си, да допринесеш дори и с нещо малко на обществото.

Имаш и книга - „Щастлива и красива бременност като моята”. Разкажи ни повече за твоите бременности, откъде почерпи вдъхновение да разкажеш?

Книгата е вдъхновена от първата ми бременност и фактът, че живеем в изобилие на всякакви материални блага, а в същото време в болниците лекарите нямат нужния минимален ресурс апаратура, за да обгрижат бебчетата и да им осигурят възможност да развият органчетата пълноценно. Именно това е фукцията на кувьоза и затова е толкова ценен и променя животи и съдби на стотици семейства. Статистиката показва, че всяко 10 бебче се ражда преждевременно и всяка жена се поставя мислено в ситуация – ако на мен ми се случи? Не е нужно да страдаме, за да знаем колко са ценни кувьозите и да искаме да помогаме. Моята първа бременност и начин на живот можете да прочетете в самата книга, която ми помогна да имам и по-лека втора бременност.

Тази година разширяваш мащабите на инициативата с участието на младоженци от цял свят. Какво искаш да кажеш на младите семейства, които започват да градят бъдещето си с добро дело?

Младоженците са най-голяма сила и подкрепа на проекта. От уста на уста, българи от цял свят се включват в инициативата - кой с каквото може. Всеки разказ, добра дума, споделяне е ценно. И резултатите говорят красноречиво за българския род и дух, ние носим в гените си силна лична отговорност и родолюбие.

А коя е Деси Николова извън проекта? Освен майка на пълен работен ден, с какво се занимаваш?

Завършила съм Академията на МВР и Военна Академия. Работя в Главната Дирекция Пожарна Безопасност и Защита на Населението. Обичам да спортувам, да чета книги, да се срещам със слънчеви и ведри, енергични приятели. Любимото време ми е със семейството и когато си вървя спокойно по улицата с мечтите си в ума. Зареждам се с енергия от красотата около нас, красивата и нестандартна мода, здравето от природата...

Имаше ли хора, които не те подкрепиха в началото?

Имаше...Запомнила съм чувството на съмнение в себе си, което изпитах, когато един бизнесмен ми каза, че за моята книга и 1 лев не би дал. И с всяка година затвърждавам позицията си - колко е важно да подкрепяме всяко малко добро дело, всяка идея, която има потенциал да се развие. Защото с думите си можем да мотивираме, но можем и да убиваме в буквален смисъл толкова човешки жиовти и съдби. Просто сами можете да прецените, ако тези думи ме бяха отказали колко щяхме да загубим всички като общество.

През последните години има все повече благотворителни кампании. Мислиш ли, че българинът е станал по-състрадателен, отваря ли лесно сърцето си?

Аз мога да дам заключение само от комуникацията ми с българи покрай „Подари щастие“ – и категорично потвърждавам и се чувсвтам обнадеждена, познавайки и запознавайки се с все повече прекрасни хора. Толкова чисти, толкова добри, толкова готови да помогнат, да се радват на всяка малка крачка...като се започне от малкия ни екип (създателите на фондацията Юли и Бени Тонки, пиар Елена Антимова, счетоводител Снежана Василева, адвокат Камен Добрев, админа на фейсбук групата за сватби Анастасия Маринова, които помагат абсолютно безвъзмездно), всички младоженци и много други Човеци, които пряко и непряко са свързани с проекта. Благодарна съм и за подкрепата от Наталия Кобилкина, която освен финансова, даде и въможност на живите ѝ събития да презентирам проекта, пътят на развитието му и повече хора да разбират градивните новини.

Благодаря и на вас за това интервю – „Подари щастие“ продължава докато има такива подкрепящи хора и съм сигурна, че ще успеем да обордуваме отделенията по цялата страна с необходимата жизненоважна апаратура за бебчетата ни!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Не приемайте себе си твърде сериозно. Знайте кога да се присмеете на себе си.

Холи Бери

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама