6 начина да говорите за себе си и да подобрите всичките си взаимоотношения


6 начина да говорите за себе си и да подобрите всичките си взаимоотношения
Снимка: iStock

Говоренето в неудобни ситуации или когато имате нещо важно да кажете може да бъде едно от най-трудните неща, които можете да направите, но животът и отношенията ви винаги ще бъдат по-добри за това. За щастие има начин да сведете до минимум риска от неочакваното.

Ключът е да присъствате винаги, когато говорите. Знаем, по-лесно е да се каже, отколкото да се направи! Информацията по-долу ще ви помогне да направите това реалност.

1. Винаги защитавайте себе си

Не е необичайно хората, особено жените, да бъдат научени да поставят нуждите на близките си пред своите. Въпреки че е чудесно да се съобразявате с другите, вие винаги трябва да сте вашият основен приоритет. Ако искате да бъдете силен комуникатор, тогава трябва да разберете какво искате и никога да не избягвате своите желания и нужди.

Хората, които наистина ги е грижа за вас, ще искат да знаят как се чувствате и какво могат да направят, за да ви помогнат да процъфтявате. Трябва да преразгледате присъствието на някого в живота си, ако той винаги ви спира, когато се опитвате да изразите себе си.

2. Повтаряйте казаното от другите, за да избегнете погрешна комуникация

Когато става въпрос за ефективна комуникация, слушането е също толкова важно, колкото и говоренето. Обръщането на твърде много внимание на това как говорите може да доведе до вредни неразбирателства, които да попречат на задълбочаването на вашите взаимоотношения.

Ако някога не сте сигурни какво се опитва да каже някой друг, повторете това, което ви е казал, като използвате собствените си думи. Те могат или да потвърдят, или да коригират казаното от вас, така че и двамата да сте съгласни. Не се притеснявайте да помолите някой друг да направи същото за вас, ако изглежда объркан.

Вижте още: Силвена Роу: Как да спрем да изпитваме завист, злоба и ХЕЙТ!

3. Опитайте се да избягвате използването на пасивен език

Често срещана грешка, която много хора правят, когато се страхуват да говорят, е използването на пасивен език. Например, ако искате вашият партньор да допринесе повече за домакинските задължения, пасивна фраза е: "Би било хубаво, ако чиниите могат да се измият". Вместо това можете да използвате директен език, като кажете: "Ще бъда много благодарна, ако можеш да измиеш чиниите тази вечер".

4. Променете темата, когато разговорите вече не са продуктивни

Чувствате ли някога, че разговорите ви излизат извън релсите и не сте сигурни как сте стигнали дотам? Ако искате това да спре да се случва, тогава трябва да се обучите да разпознавате ранните признаци, че разговорът ще тръгне надолу, ако продължи в сегашния си курс.

Когато любим човек повдигне нещо, което не смятате за подходящо за темата, тогава можете учтиво да му посочите това. Можете да кажете нещо като: "Виждам, че това е важно за теб, но не мисля, че ще ни помогне с това, което се опитваме да постигнем в момента. Добре ли е, ако поговорим за този проблем по-късно?".

Вижте още: 5 урока за живота от прекрасната София Лорен

5. Внимавайте кога се случват определени разговори

Ако има нещо важно, за което бихте искали да говорите с любим човек, тогава е разбираемо, ако се чувствате нервни. Колкото и да ви е от полза в краткосрочен план да спрете този разговор възможно най-скоро, може да не получите дългосрочните резултати, които искате.

Има всякакви фактори, които могат да повлияят на настроението на човек и как той би реагирал на вас и на темата. Например, ако се опитате да проведете сериозен разговор веднага след като партньорът ви се прибере след дълъг работен ден, преди да се нахрани, тогава той може да е сърдит. Опитайте се да планирате специални разговори, така че настроението да е подходящо.

6. Не забравяйте за тона и езика на тялото

Думите ви може да носят най-тежкия смисъл, но не бива да подценявате и влиянието на тона и езика на тялото. Можете да мислите за това с прости думи, като си представите куче. Дори ако се опитвате да кажете на куче колко много го обичате, то няма да приеме добре вашите мили думи, ако крещите и го сочите по агресивен начин.

Имайки това предвид, трябва да проверите със себе си, за да сте сигурни, че езикът на тялото ви остава открит и спокоен. Ако забележите, че започвате да повишавате глас, поемете дълбоко въздух или дори се извинете за момент, ако трябва да намерите центъра си отново.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама