Топлото време е тук и вече е време да започнем да мислим за лятната си форма . Как обаче да стане това, когато навсякъде около нас е пълно с изкушения, които ни отдалечат от целта – пържени тиквички с чеснов сос, цаца, пържени картофи, бургери, кюфтенца… Ако и вие сте фенове на пърженото, задължително трябва да пробвате да си приготвите рецептата за тиквички, която ще ви предложим днес, защото за нея не ви е нужна никаква мазнина, а вкусът е дори още по-добър от традиционния висококалоричен вариант.
„Пържени“ тиквички на фурна
Необходими продукти:
- 4 – 5 тиквички, средно големи
- 1 супени лъжица зехтин
- 4 супени лъжици брашно
- 2 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. сол
- 2 яйца
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. сметана
Начин на приготвяне:
Тиквичките не се белят, а само се измиват много добре, след което се нарязват на пръчици с дебелина около един пръст. Осоляват се много добре и се объркват със зехтина. В малка купичка се смесват брашното, червения пипер, чесъна и солта, а в друга се разбиват яйцата с двете супени лъжици сметана и чесъна.
Тиквичките се овалват първо в брашното, а след това в сместа с яйцата и се нареждат в тава с хартия за печене. Пекат се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15-20 минути, като е хубаво периодично да се обръщат.