Как да се използва правилно сушилнята за дрехи?


Как да се използва правилно сушилнята за дрехи?
Снимка: emag

Сушилнята машина се счита за необходимост в голяма част от жилищата, като добавка към обикновената пералня машина. Някои райони не позволяват сушенето на дрехи на открито. Сушенето на големи неща като чаршафи е почти невъзможно на външни простори. Много от нас пък са притиснати от времето и не могат да чакат дрехите да изсъхнат бавно на въздух.

Поради тези причини вероятно вече сте се решили да си вземете и във вашия дом сушилня. Въпросът е обаче дали извличате най-доброто от този уред?

Как да получите най-добрите резултати от вашата сушилня

Прочети упътването. Почти всички смятаме, че знаем как да използваме сушилнята: завъртаме един бутон и натискаме друг. Има нужда обаче от малко повече мислене за ефикасното използване на сушилнята машина. Отделете няколко минути, за да научите какво може да прави вашата сушилня и какво означават различните нива на топлина и другите настройки.

Променяйте нивото на топлината в зависимост от тъканите, които сушите. Не всичко трябва да се суши на топло. Изглежда като най-бързия и добър начин, но прекомерната топлина може да доведе до сбиване и цялостно увреждане на дрехите.

Не претоварвайте сушилнята. Дрехите имат нужда от пространство, за да се движат свободно и така се получава ефикасно сушене, което не води до намачкване.

Когато изваждате дрехите от пералнята, разтръскайте всеки артикул. Ако са били прани заедно артикули с различно тегло като, например, тежки памучни кърпи с леки пижами, те трябва да се сушат на отделни зареждания.

Ще намалите гънките и необходимостта от използване на ютията, без значение от материята, ако изваждате дрехите още докато са леко влажни.

Пазете тъканите като научите кои от тях никога не трябва да се пускат в сушилня.

Намаляване на разхода на енергия

Една сушилня може да изразходва до 12% от годишното количество енергия на домакинствата. Научете се как да използвате ефективно сушилнята машина и как да намалите годишната консумация на енергия.

Потърсете си сушилня с природен газ, а не такава на електричество. Разходите за ползване на сушилня, захранвана на природен газ, са винаги по-малки отколкото на електрическа сушилня.

Когато зареждате сушилнята, разделяйте леките от тежките материали, за да постигнете по-бързо и равномерно сушене.

При всяка възможност зареждайте сушилнята напълно, а не само с една или две дрехи, за да пестите от разхода на енергия.

При няколко последователни цикъла на сушене се спестява енергия, тъй като сушилнята не трябва да загрява всеки път от начало.

Не добавяйте мокри дрехи към частично изсушено зареждане. Това ще затрудни детектора за влажност в сушилнята и ще изсуши прекалено много част от останалите дрехи.

Не отваряйте вратата на сушилнята, освен ако не се налага. Това ще удължи времето за сушене, тъй като ще има изпускане на топъл въздух.

Почиствайте датчика за влажност, разположен във вътрешността на барабана на машината, поне веднъж месечно.

Почиствайте филтъра за мъх след всяко зареждане.

Ако е възможно, инсталирайте сушилнята на топло място. Неотоплените пространства увеличават времето за сушене.

Инсталирайте система, която за проветрява сушилнята. Един вентилатор би издърпал и би поддържал ниска влажност, като в същото време би увеличил въздушния поток за по-бързо сушене. Освен това, ще предотвратява появата на пожари от натрупалия се мъх от дрехите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама