10 начина да охладим дома си без климатик


10 начина да охладим дома си без климатик
Снимка: iStock/Guliver

С настъпването на лятото въпросът за охлаждането на дома става все по-актуален. Но ако по някаква причина нямате климатик у дома, със сигурност ще ви е интересно да научите няколко лесни трика за охлаждане.

Лед

Ако имате вентилатор, поставете две пластмасови бутилки със замразена вода пред него. Само след 5-10 минути стаята ще стане много по-хладна. В случай, че не разполагате с вентилатор, поставете няколко отворени контейнера с лед в стаята. Това ще помогне за намаляване на температурата на въздуха с няколко градуса - макар и не толкова бързо, колкото в първия случай.

Овлажняване на въздуха

Този метод има краткосрочен ефект, но носи усещане за прохлада, когато температурите започнат да скачат рязко.

Налейте много студена вода в бутилка с пулверизатор и от време на време пръскайте с нея в стаята, която искате да охладите. Подобен ефект може да се постигне с помощта на автоматичен овлажнител или пулверизатор, който произвежда студена пара.

Внимание: Не прекалявайте с овлажняването, за да не се налага да се борите с мухъла по-късно!

Плътни и тъмни завеси

Плътните завеси блокират достъпа на светлина и съдействат за предотвратяване на прегряването. Но ако ги намокрите със студена вода, те ще създадат усещане за свежест и прохлада в задушната стая.

Хладилник

Разбира се, не можете да държите хладилника отворен дълго време, но все пак може да го оставите за кратко с отворена врата.

Мокро почистване

В горещия сезон правете мокро почистване възможно най-често. Избършете пода первазите и рафтовете с мокър парцал.

Текстил

Замразете чаршафи или кърпи за баня в хладилника и ги закачете из апартамента.

ПРЕДМЕТИ В ДОМА ВИ, КОИТО ВИ КАРАТ ДА СЕ ЧУВСТВАТЕ ЗЛЕ

Ароматерапия

Опитайте да подлъжете тялото си с етерични масла, които ви карат да чувствате прохлада и свежест. Поставете в дифузер или в съд с вода 2-3 капки масло от мента, лавандула, жасмин или портокалов цвят.

По-малко включени електроуреди

Дори нямате представа до каква степен включените електроуреди загряват въздуха в стаята. В горещите летни месеци се опитайте да изключите ненужното оборудване от мрежата - температурата в апартамента ще стане много по-приятна.

Енергоспестяващи крушки

Заменете конвенционалните крушки с енергийно ефективни. Тези с нажежаема жичка се нагряват много и отделят 95% от топлината си. Тоест, за един час от работата си, 100-ватова крушка е в състояние да повиши температурата на въздуха в малка стая с повече от 1 градус.

Течение

Отворете колкото се може повече прозорци. И ако съчетаете метода с с два вентилатора в стаята, насочени един към друг, температурата на въздуха ще падне с няколко градуса за секунди.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама