11 тайни на опитните градинари за отглеждане на чушки


11 тайни на опитните градинари за отглеждане на чушки
Снимка: Istock

Независимо дали сте опитен градинар или тепърва започвате да овладявате изкуството да отглеждане на чушки, тази статия ще ви бъде полезно. В нея ви разкриваме единадесет основни тайни и съвети, които ще ви помогнат да отгледате най-добрите пиперови растения.

Вижте още: Ето как да засадите лимон у дома от семките му

1. Правилен избор на сорт

Изборът на правилния сорт пипер е от решаващо значение за успешната реколта. Обмислете фактори като толерантност към топлина и устойчивост на болести при избора на семена.

2. Почва

Растенията от пипер виреят в добре дренирана почва, богата на органични вещества. Стремете се към ниво на pH между 6,0 и 6,8. Допълнете почвата с компост или добре угнил оборски тор, за да подобрите плодородието и задържането на вода.

3. Слънчева светлина

Пиперовите растения обичат слънцето. Изберете слънчево място във вашата градина, което получава поне от шест до осем часа пряка слънчева светлина на ден. Максималното излагане на слънчева светлина ще насърчи силен растеж на растенията и обилно производство на плодове.

4. Правилно поливане

Постоянното поливане е от решаващо значение за здравите пиперови растения. Поливайте дълбоко, като осигурявате около един инч вода на седмица, като поддържате почвата влажна, но не мокра. Избягвайте поливането отгоре, за да предотвратите заболявания.

Вижте още: Как да подрязвате доматите, за да имате богата и хубава реколта

5. Мулчиране

Мулчирането около растенията с пипер помага за запазване на почвената влага, потиска плевелите и регулира температурата на почвата. Нанесете слой органичен мулч, като слама или дървени стърготини, около основата на растенията, оставяйки малка празнина, за да предотвратите гниене на стъблата.

6. Растеж

Осигурете на растенията достатъчно пространство за растеж и дишане. Засадете ги на разстояние най-малко от 40 до 60 см. едно от друго, за да осигурите правилен въздушен поток. Това намалява риска от заболявания и гарантира, че всяко растение получава достатъчно хранителни вещества.

7. Toрете

Чушките имат нужда от редовното торене. Използвайте балансиран органичен тор или включете компост в почвата преди засаждане.

8. Подрязване за продуктивност

Подрязването на пиперовите растения помага за подобряване на въздушния поток, намалява риска от заболяване и насърчава по-голямото производство на плодове. Премахнете върховете на младите растения, за да насърчите по-гъстия растеж. Отстранете незабавно всички болни или повредени листа.

9. Подпора 

По-високите сортове пипер може да изискват подпора или опора, за да се предотврати огъването или счупването на растенията под тежестта на плодовете им. Поставете колове или клетки около растенията по време на засаждането, за да осигурите необходимата опора.

10. Вредители и болести

Следете бдително за обикновени вредители като листни въшки и белокрилки червеи. Приложете естествени методи за контрол на вредителите като ръчно бране, въвеждане на полезни насекоми или използване на органични инсектициди, когато е необходимо. Предотвратете болести, като осигурите правилна циркулация на въздуха и избягване на поливане отгоре.

11. Бране

Чушките трябва да се берат, когато достигнат желания цвят и размер. Различните сортове имат различно време на зрялост. Използвайте остри или градинска ножица, за да отрежете чушките, като оставите прикрепено късото стъбло.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама