3 груби грешки, които допускате при прането на спално бельо


3 груби грешки, които допускате при прането на спално бельо
Снимка: iStock

Всички знаем колко важен е добрят сън. Той зависи от много неща - температура на стаята, влажност на въздуха, твърдост на матрака и не на последно място - чаршафите. Освен чисти, те трябва да са нежни и меки. Много често обаче увреждаме спалното бельо при пране, без дори да разберем. Ето как.

1.Зареждане на твърде много пране

Пералнята може да изглежда голяма и да има достатъчно място за запълване. Въпреки това, експертите препоръчват да не се пълни до горе. Осигурете пространство около една педя. Това ще осигури правилно и качествено пране и изплакване на чаршафите. Не смесвайте чаршафите с други дрехи. Изпирайте ги самостоятелно.

2. Твърде бърза центрофуга

Скоростта на центрофугиране зависи от вида на тъканта, която перете. Процесът се измерва в обороти в минута. Памучните дрехи издържат до 600 оборота в минута, памучните кърпи и чаршафи - до 1400. Но деликатните тъкани се нуждаят от много по-малко - само 400 оборота в минута. Превишаването на препоръчителната цифра може да причини преждевременно износване на тъканта.

3. Комбиниране с хавлиени кърпи в сушилнята

Хавлиените кърпи се нуждаят от по-дълго сушене в сушилнята. Не ги смесвайте с чаршафите. Ще избегнете свиване и смачкване. Това е често допускана грешка във всяко домакинство, но се старайте да не я допускате. Сушете чаршафите самостоятелно. Така ще спестите време и ще запазите спалното бельо от смачкване, защото хавлиените кърпи се нуждаят от по-дълга програма за изсушаване.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама