3 лесни стъпки за по-хармоничен и щастлив дом според Фън Шуй


3 лесни стъпки за по-хармоничен и щастлив дом според Фън Шуй
Снимка: мебели Виденов

Подредбата на дома според Фън Шуй – древното китайско изкуство за хармонизиране на енергията, води до един по-балансиран и щастлив живот. Единственото, което трябва да направим, за да гарантираме свободното протичане на енергията Ци, е да следваме съветите на Фън Шуй докато планираме интериора на новия дом или докато правим промени в настоящия си.

Добре е да не забравяме, че комбинацията от правилно избраните и разположени мебели и аксесоари у дома, както и въздействието на цветовете и ароматите, влияят върху енергията в жилището. И все пак, любовта и разбирателството са това, което прави един дом именно онзи пристан след натоварения ден.

Нашите 3 лесни стъпки за по-хармоничен и щастлив дом са само една отправна точка към богатия свят на това древно китайско изкуство. Опитайте ги и ще усетите веднага промяната!

1. Изберете правилните цветове у дома

Според Фън Шуй, цветовете вкъщи помагат за постигането на идеална хармония, като всеки цвят носи и различно послание. Белият, например, е символ на невинността и чистотата, цвят на мъдростта и новото начало. Можете да го комбинирате с ярки цветове за стените, като така ще се балансират енергиите на пространството. Или да заложите на мебели в класическия бял цвят, като ги декорирате с цветни текстилни акценти или ги поставите в стаи с цветни стени. Особено в кухнята и дневната аз държа да преобладават белите мебели, като предпочитаните от мен Мебели Виденов имат чудесни предложения в бяло, подходящи за всеки вкус.

Друга класика е черното. Особено подходящ цвят за работния кът у дома, тъй като е с доста мощна енергия и стимулира професионалното израстване. Освен това е и класически цвят за мебелите в дневната стая. Все пак, ако изберете черни мебели, не забравяйте да балансиратe тъмното с бели или други светли стени. Аз лично намирам черният цвят за стилен, особено за дрехи, но като става думи за мебели, бих заложила на вариации като тъмно сиво, особено ако избирам дивани и фотьойли. Напоследък фаворити са ми разтегателният ъглов диван Болоня и ъгловият диван Ален на Мебели Виденов.

Синият цвят пък е цветът на спокойствието и омиротворението, като подобрява здравето и семейното разбирателство. Подходящ е за цвят на стените на детската стая, в спалнята също пасва чудесно, тъй като помага за по-добър и здрав сън. В комбинация с бяло привлича щастието, така че ако имате малки деца, не се колебайте да изберете именно такава комбинация от цветове при обзавеждането на детската стая.

Розовото пък не е само цвят за момичета и за техните кралства у дома. Фън Шуй го препоръчва за спалнята, защото символизира любовта, но може да го използвате и навсякъде другаде у дома. Този нежен цвят има способността да омекотява енергията на по-силните и агресивни цветове, но както знаете, според китайската философия винаги трябва да се стремим към баланс. Затова не прекалявайте с розовото, защото има опасност да заживеете в един доста илюзорен свят, далеч от проблемите, но далеч и от реалността.

2. Не подценявайте важността на спалнята

За Фън Шуй спалнята е помещение, натоварено с особена важност. Тя е най-интимното място у дома, защото там именно се отпускаме напълно и се възстановяваме чрез съня. За да е спокоен сънят обаче, е добре да имаме видимост към вратата на помещението. Препоръчително е спалнята да има само една врата, която да не е преходна. Да няма скосени тавани или открити греди, защото те "затрупват" пространството, респективно задушават хармоничната енергията и дават възможност на отрицателния заряд да се прояви.

През нощта вратата е добре да бъде затворена, за да не излиза положителната енергия от спалнята. Това осигурява както стабилни отношения с партньора, така и непоклатимо здраве. Внимавайте обаче да не позиционирате леглото точно под прозореца, за да не излети добрата енергията през него.

Таблата на леглото задължително трябва да се намира до стената, като по този начин гарантира както наличието на пространство, така и чувството за сигурност и стабилност. Съобразете и посоката на спане, защото Фън Шуй забранява краката да са обърнати срещу вратата.

Освен това, според древното китайско изкуство, именно докато човек е затворил очи за отмора, той е най-беззащитен. Ето защо спалнята трябва да бъде максимално изчистена от предмети, електроуреди и дразнеща светлина, които биха могли да водят до допълнително разсейване. Фън Шуй не толерира и огледалните повърхности в спалното помещение, като съветва да се покриват екраните на компютри и телевизори, докато се спи. Ако все пак не можете да се лишите от огледало в спалнята, не забравяйте, че то също е добре да се покрива през нощта или поне не бива да бъде срещу леглото.

В днешно време почти всички удобни и модерни спални са с допълнителен повдигащ механизъм и пространство под леглото, или пък с допълнителна ракла. Стремете се да не превръщате на пръв поглед практичните пространства в склад за ненужни вещи. Според китайското изкуство за хармония на дома не е полезно да спите върху стари неща, защото докато си почива, тялото “поглъща” именно тази стара и захабена енергия. Според някои трактовки на Фън Шуй е добре в мястото под матрака да има бижута и пари, защото чрез лягането върху тях символично “загърбваме” жаждата за богатство и власт като вече постигнати.

3. Дневната - най-ползваната стая у дома

Дневната, холът или всекидневната - независимо как ще наречете тази най-ползвана стая у дома, е мястото, което събира всички членове на семейството заедно. След забързания работен ден или през лежерния уикенд малки и големи търсят комфорта и сигурността на дома, като споделят едно общо пространство. Затова трябва да вложите особено внимание при обзавеждането на дневната. И да се съобразите с Фън Шуй, разбира се, за една позитивна енергия Ци, която да даде още повече радост на всички.

Да започнем с масата в хола - най-добре е тя да бъде с овална или кръгла форма, а ако е четириъгълна, нека да не е с остри ъгли. Мебелите за сядане - канапета, дивани и фотьойли, трябва да са с висок гръб или да са залепени до стената, за да създават усещане за защитеност. Освен това е много важно диванът да бъде обърнат към вратата, за да можем да държим всичко под контрол.

Според Фън Шуй дневната е място на Ин - ето защо именно в нея е добре да създадем наистина релаксираща атмосфера. Затова избягвайте струпване на предмети в нея, за да не натоварва съзнанието и да не се създава ненужен дисбаланс в помещението. Ако все пак усещате тревожност и тежест в дневната, може би е хубаво да я изчистите от излишни вещи и да освободите място само за няколко цветни акцента или аксесоара, които най-добре да изразяват естетическите ви предпочитания.

Неутралните нюанси са най-подходящи за дневната, а смелите цветове могат да бъдат ограничени само до една стена, няколко ярки декоративни възглавнички или аксесоари. Но като цяло, не забравяйте - домът не трябва да “крещи” за внимание, а да създава една хармонична атмосфера, в която да се връщате с радост и благодарност. Чистете го често и с любов, не трупайте ненужни вещи и се радвайте на възможността да бъдете по-често у дома. Защото където и да ходим, с когото и да се срещаме, рано или късно се връщаме там, където сме оставили сърцето си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама