3 практични начина да използвате чесън в градината си


3 практични начина да използвате чесън в градината си
Снимка: iStock

Чесънът (Allium sativum) може да се използва по много различни начини и в градината. Добре известно е, че има антимикробни свойства, но знаехте ли, че може да инхибира и някои гъбички?

От прогонване на тревопасни животни до лечение на гъбички, чесънът е много универсален и разбира се... органичен. В края на краищата кой иска да облива своите домашни продукти с химикали, нали? Особено след като нещо естествено може да свърши работата също толкова добре!

Как да използвате чесън в градината си

1. Контрол на животни

Зайци, къртици и елени изобщо не харесват вкуса на чесън! Те също мразят люспи от червен пипер, така че можете да ги смествате.

Счукайте 3-4 скилидки чесън. Поставете в литров буркан с 2 супени лъжици люспи от червен пипер. Залейте с гореща вода, похлупете капака и оставете да престои 2 дни. Прецедете. Разрежда се с вода 1 към 1 и се налива в спрей бутилка. Напръскайте листата, за да предпазите от пасящите животни.

Можете също така да поръсите чесън на прах около периметъра на вашата градина, за да държите зайци и катерици далеч, но ще трябва да го нанесете отново след силен дъжд.

Вижте още: Чесънът е много полезен, но ето кой НЕ трябва да го яде

2. Като фунгицид

Ако имате проблеми с мухъл или гъбички, счукайте 5 скилидки чесън в преса за чесън и ги залейте с половин литър вряла вода. Оставете да изстине и прецедете. Разредете 1 част разтвор на чесън в 2 части вода и напръскайте заразените растения.

3. Спрей против вредители

Горният спрей действа, за да държи далеч мравки, плодови мушици, морковени мухи, листни въшки, зелеви петлички, японски бръмбари и скакалци. Напръскайте върху и около всички растения, които искате да защитите.

Вижте още: Хитрите домакини винаги махат сърцевината на чесъна. Ето защо

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама