4 груби грешки, които допускате при засаждането на луковици


4 груби грешки, които допускате при засаждането на луковици
Снимка: iStock

Засаждането на луковици е лесен и забавен начин да вдъхнете живот на градината си с красиви цветя. Луковиците цъфтят през есента, пролетта и лятото, но трябва да ги засадите доста по-рано (през есента за пролетни цветя или през пролетта за летни и есенно цъфтящи сортове).

Независимо дали сте нови в добавянето на луковици към вашия пейзаж, или никога не пропускате възможност за садене, има някои често срещани грешки, които дори опитен градинар може да направи.

1. Купувате твърде малки луковици

Луковиците се предлагат в набор от размери и може да се изкушите да закупите по-малки грудки, ако купувате голямо количество и искате да намалите разходите си. Но въпреки че са по-скъпи, заложете на по-големите луковици.

Винаги избирайте луковиците с най-голям размер, тъй като по-големите са по-добри, защото имат повече съхранявана енергия за производство на по-големи и по-здрави растения.

Вижте още: 5 бързорастящи зеленчука за садене през март, които ще берете през МАЙ

2. Твърде рано или твърде късно засаждане

Кога да засадите една луковица зависи от времето на нейния цъфтеж. Някои луковици цъфтят през есента, докато други цъфтят през пролетта или лятото. Студената температура на почвата помага на корените да растат.

Пролетните цъфтящи луковици трябва да бъдат засадени през есента, защото те изискват продължителен „спящ“ период на ниска температура, за да стимулират развитието на корените.

3. Засаждане твърде дълбоко или твърде плитко

Градинарите често се чудят колко дълбоко трябва да засадят луковиците си. Ако засадите луковици твърде плитко или твърде дълбоко, няма да имате очакваните резултати. Но има едно лесно правило, което трябва да имате предвид – садете луковици на дълбочина около два до три пъти по-голяма от техния собствен размер.

4. Липса на компост

Луковиците се нуждаят не само от здрава, добре дренирана почва, но и от почва, богата на хранителни вещества. Луковиците изчерпват хранителните вещества в почвата още през първата си година. Просто добавете няколко сантиметра компост към почвата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама